LISTOPAD 2018

Szanowni Państwo Rodzice


Koszt jednego obiadu wynosi - 6 zł


Odpłatność za obiady przyjmowana jest w sekretariacie szkoły do 5-ego dnia każdego miesiąca:
- poniedziałek, wtorek, piątek w godz. 800-1200
- środa w godz. 800-1700.

Odpłatność za obiady może być również przekazywana przelewem na konto bankowe:


82 1030 1508 0000 0005 5017 4057


Prosimy o zgłaszanie nieobecności dziecka na obiedzie najpóźniej w dniu nieobecności do godz. 900.
Po tej godzinie nie będą uwzględniane odpisy z odpłatności za obiady.

 

JADŁOSPIS

 

LISTOPAD 2018


 

SMACZNEGO !!!

Poniedziałek 05.11.2018r
Zupa kalafiorowa 250g
(kurczak, indyk , włoszczyzna, ziemniaki , kalafior, cebula, natka pietruszki koper, ziele angielskie , liść laurowy,  sól,  pieprz, śmietana)
Kurczak z warzywami w sosie słodko-kwaśnym 200g
(mięso z kurczaka – filet, włoszczyzna, cebula, mąka, koncentrat pomidorowy, papryka, pomidory, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, koper, kukurydza , papryka słodka)
Ryż  80g                              
Surówka meksykańska 80g
(ogórki kiszone, cebula cukrowa, cebula czerwona, papryka, kukurydza, pieprz, olej, cukier, sól)
Kompot wiśniowy
A -  1,9,7

Wtorek  06.11.2018r
Barszcz czerwony 250g
(buraki czerwone, włoszczyzna, kurczak, indyk, porcje rosołowe z kaczki, ziemniaki, cebula,  por, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielski, koperek, śmietana)
Gulasz wieprzowy 120g
(mięso szynka wieprzowa, włoszczyzna, sól, ziele angielskie, liść laurowy, papryka słodka, tymianek, majeranek, natka pietruszki, pieprz, mąka pszenna, cebula )
Makaron penne 90g
Surówka szopska 80g
(pomidory malinowe, cebula cukrowa, cebula czerwona, olej, sól szczypior, pieprz, kukurydza, ogórki kiszony)
Kompot owocowy,  A – 1,9,7

Środa 07.11.2018r
Zupa pieczarkowa z łazankami  300g
(kurczak, indyk, makaron łazanki, włoszczyzna, natka pietruszki, koper, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, por, śmietana, mąka, pieczarki)
Udko z kurczaka pieczone, ziemniaki z koperkiem 150g
(udko z kurczaka,  sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, olej, czosnek   )
Fasolka szparagowa z masełkiem  40g
(fasolka szparagowa, sól, masło, extra, bułka tarta)
Kisiel żurawinowy ,   owoc szt. 1 (jabłko)   A – 1,7,9

Czwartek 08.11.2018r
Zupa krupnik z natką pietruszki 250g
(kurczak,  indyk,  włoszczyzna,  ziemniaki, cebula,  ziele angielskie,  liść laurowy,  sól , pieprz, kasza jęczmienna, natka pietruszki)
Porcja ryby z pieca  110g
(ryba miruna, sól, pieprz, bułka tarta, mąka, olej, jaja)
Ziemniaki z koperkiem 150g
Surówka z kapusty pekińskiej
(kapusta pekińska, jabłko, cebula, natka pietruszki, olej, koper, pieprz, marchewka, kukurydza)
Woda z miętą i  cytryną
A – 1,3,7,9

Piątek 09.11.2018r
Zupa fasolowa 250g
(kurczak, indyk, włoszczyzna, ziemniaki, fasola biała, cebula, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy,  sól,  pieprz, lubczyk)
Kluski leniwe z masełkiem 120g
(mąka pszenna, jaja, ser biały, masło, bułka tarta, ziemniaki )                                
Surówka  z marchewki i ananasa 80g
(marchewka, ananas, jabłko, sok z cytryny, rodzynki, sok z pomarańczy)
Kompot owocowy , owoc szt. 1 (banan)
A - 1,3,7,9

Wtorek 13.11.2018r
Żurek z białą kiełbasą 250g
(kurczak, porcje rosołowe z gęsi, żurek, biała kiełbasa, włoszczyzna, ziemniaki, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek,)
Eskalopki w cieście naleśnikowym, ziemniaki z koperkiem 150g
(filet drobiowy, olej, jaja,  sól, pieprz, mleko, mąka)
Sos czosnkowy ( czosnek, sól, pieprz, jogurt naturalny, majonez, oregano, cukier, sok z cytryny)
Bukiet warzyw z masłem 40g
(brokuły. marchew, kalafior. masło)
Woda z miętą, cytryną i miodem  A –1,3,7,9

Środa 14.11.2018r
Zupa koperkowa z ryżem  250g
(włoszczyzna,  ryż, kurczak, indyk, kości rosołowe z kaczki, natka pietruszki, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, natka pietruszki, koper )
Kotleciki drobiowe z  pieca 90g                                 
(mięso drobiowe- filet z kurczaka, jaja, bułka tarta, mąka, sól, pieprz, olej)
Ziemniaki z koperkiem   150g
Brokuły z masłem  40g      
(brokuły, masło, bułka tarta, sól )
Pomidor z cebulą  40g ( pomidory malinowe, cebula czerwona, cebula cukrowa , sól, pieprz , olej)
Kisiel żurawinowy   , owoc szt. 1 (mandarynka)    A – 1,9,3,7

Czwartek  15.11.2018r
Zupa zacierkowa 250g
(kurczak, indyk, porcje rosołowe z kaczki, włoszczyzna, ziemniaki, cebula, natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, sól ,pieprz, mąka, olej, makaron zacierki).
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym 110g
(polędwiczki wieprzowe, sól, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, liść laurowy, papryka słodka, pieprz, mąka pszenna, cebula, grzyby suszone, majeranek, czosnek, olej, masło, tymianek, śmietana, przyprawa do mięsa wieprzowego )
Ziemniaki z koperkiem  150g
Surówka  żydowska 80g
(kapusta biała, marchew, jabłko, ogórek kiszony, papryka, cebula, natka pietruszki, olej, sól, pieprz)
Kisiel wiśniowy,   ciasto jogurtowe  20g
A – 1,9, 7

Piątek  16.11.2018r
Zupa szczawiowa z jajkiem  250g
(kurczak,  indyk, porcje rosołowe z kaczki, włoszczyzna,  szczaw, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, natka pietruszki, cebula, śmietana)
Pierogi z  serem białym z musem truskawkowym 200g
(mąka, ser biały, zapach wanilinowy, skrobia ziemniaczana, truskawki mrożone)
Kompot owocowy
A – 1,7,9

Poniedziałek 19.11.2018r
Żurek z białą kiełbasą 250g
(żurek, włoszczyzna, ziemniaki, kurczak, indyk, śmietana, ziele angielskie, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól,  pieprz)
Pulpety gotowane z warzywami w sosie koperkowym 90g
(mięso wieprzowe- karkówka, jaja, bułka kajzerka, cebula, mąka, liść laurowy, zile angielskie, sól, pieprz, natka pietruszki, koper)
Kasza jęczmienna (pęczak) 90g
Surówka z wielowarzywna  80g
(ogórek kiszony, buraki czerwone, cebula czerwona, cebula cukrowa, sól, pieprz, olej sok z cytryny)
Kompot truskawkowy             
A- 1,3,7,9  owoc szt. 1 ( jabłko )

Wtorek 20.11.2018r
Barszcz czerwony z groszkiem zielonym250g
(buraki czerwone, włoszczyzna, kurczak, indyk, porcje rosołowe z kaczki, ziemniaki, cebula, por, seler nać, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, koper, śmietana, groszek zielony)
Nuggetsy  z sosem czosnkowym 100g  (jogurt naturalny, sól, pieprz, majonez, czosnek, oregano, sok z cytryny)
(filet z kurczaka, sól, pieprz, olej, jaja, bułka tarta, płatki kukurydziane, mąka)
Ziemniaki z koperkiem 150g
Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką 80g
(kapusta pekińska, jabłko, cebula cukrowa, olej, natka pietruszki, marchew, cukier, sól , cebula czerwona, koper, kukurydza)
Kompot truskawkowy, ciasto marchewkowe 20g
A- 1,3,7,9

Środa 21.11.2018r
Zupa kapuśniak
(kapusta biała, włoszczyzna, ziemniaki, kurczak, indyk, cebula, ziele angielskie, liść laurowy, porcje rosołowe z kaczki, sól,  pieprz)
Spaghetti z mięsem i serem żółtym 200g
(makaron, mięso wieprzowe, koncentrat pomidorowy, cebula, olej, mąka, czosnek, bazylia , tymianek, oregano, papryka słodka, sól, pieprz, ser żółty)
Mix sałat z fetą 80g
(sałata masłowa, sałata rzymska, sałata roszponka, sos vinegret, ser feta, pomidor koktajlowy)
Kompot owocowy,

Czwartek 22.11.2018r
Zupa grochowa z majerankiem 250g
(kurczak,  indyk, włoszczyzna,  groch, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, natka pietruszki, cebula, kości wędzone, majeranek, czosnek)
Kotlet mielony z pieca 90g
(mięso wieprzowe - schab karkowy, jaja, bułka kajzerka, cebula, pieprz, sól, olej)
Ziemniaki z koperkiem 150g
Mizeria z sosem jogurtowym  40g
(ogórki,  sok z cytryny, szczypiorek, rzodkiewka, jogurt naturalny, pieprz, olej)
Kompot truskawkowy,  owoc szt.1 (jabłko)                              
A- 1,3,7,9

Piątek 23.11.2018r
Zupa neapolitańska z makaronem 250g
(włoszczyzna, makaron łazanki, kurczak, indyk, pieczarki,  natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, mąka)
Porcja ryby z pieca  170g
(ryba miruna, sól, pieprz, bułka tarta, mąka, olej, jaja)
Ziemniaki z koperkiem 150g
Surówka z kapusty kiszonej
(kapusta kiszona, jabłko, cebula, natka pietruszki, olej, cukier, pieprz, marchewka)
Kompot owocowy,
A – 1,9,3

Poniedziałek 26.11.2018r
Zupa jarzynowa z dynią 250g
(kurczak, indyk, porcje rosołowe z kaczki, dynia, włoszczyzna, ziemniaki, kalafior, fasolka szparagowa, por, brukselka, kalarepa,  cebula, natka pietruszki, koper,  liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, śmietana)
Kapusta faszerowana w sosie pomidorowym 110g             
(karkówka wieprzowa, bułka kajzerka, jaja, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, koncentrat pomidorowy)
Ziemniaki z koperkiem 150g
Surówka meksykańska 80g
(ogórki kiszone, cebula cukrowa, cebula czerwona, papryka, kukurydza, pieprz, olej, cukier, sól)
Kompot truskawkowy , jabłko szt.1
A –  1,9,7

Wtorek 27.11.2018r
Zupa ogórkowa 250g
(włoszczyzna, kurczak, indyk, ziemniaki, ogórki kiszone, natka pietruszki , koper, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, masło, śmietana)
Pierogi z mięsem okraszone cebulką z olejem 200g
(mięso wieprzowe, mięso wołowe, sól, pieprz, papryka słodka, mąka, olej, cebula)
Surówka z pora i marchewki
(por, jabłko, natka pietruszki, majonez, sok z cytryny, pieprz, sól,  marchewka)
Kompot owocowy
A – 1,9,7,11

Środa 28.11.2018r
Krupnik 250g  
(włoszczyzna, kurczak, porcje rosołowe z gęsi, ziemniaki, kasza jęczmienna, natka pietruszki , koper, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy)
Bigos staropolski  200g             
(filet z indyka, mięso wołowe, kapusta kiszona, kapusta biała, grzyby suszone, śliwki suszone, sól, pieprz, olej, liść laurowy, cebula, majeranek, miód)
Ziemniaki z koperkiem 150g
Kompot owocowy, owoc szt. 1 (mandarynka)
A – 1,9, 7

Czwartek 29.11. 2018r
Rosół z makaronem  300g
(włoszczyzna, makaron, kurczak, indyk, mięso wołowe - szponder, natka pietruszki, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, koper)
Schab pieczony w ziołach w sosie własnym 100g             
(schab wieprzowy, olej, pieprz, sól, liść laurowy, majeranek, papryka słodka, czosnek, tymianek)
Ziemniaki z koperkiem 150g
Surówka z buraczków czerwonych 80g     
(buraczki czerwone, jabłka, sok z cytryny,  sól morska, pieprz, natka pietruszki, ogórki kiszone, cebula cukrowa, olej )
Kompot owocowy
A – 1,9,7,11

Piątek 30.11.2018r
Zupa  szczawiowa z jajkiem 250g
(włoszczyzna, szczaw, kurczak, indyk,  śmietana, jaja, natka pietruszki, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz)
Kluski z truskawkami i serem białym  200g
(makaron, truskawki mrożone, cukier, ser biały   )
Kompot owocowy , ciasto drożdżowe 20g
A – 1,7,9,3

SMACZNEGO !!!


A – POTENCJALNE ALERGENY
     1. Gluten
     2. Skorupiaki
     3. Jaja
     4. Ryby
     5. Orzeszki ziemne
     6. Soja
     7. Mleko
     8. Orzechy
     9. Seler
     10. Gorczyca
     11. Sezam
     12. Dwutlenek siarki i siarczany
     13. Łubin
     14. Mięczaki