PAŹDZIERNIK 2018

Szanowni Państwo Rodzice


Koszt jednego obiadu wynosi - 6 zł


Odpłatność za obiady przyjmowana jest w sekretariacie szkoły do 5-ego dnia każdego miesiąca:
- poniedziałek, wtorek, piątek w godz. 800-1200
- środa w godz. 800-1700.

Odpłatność za obiady może być również przekazywana przelewem na konto bankowe:


82 1030 1508 0000 0005 5017 4057


Prosimy o zgłaszanie nieobecności dziecka na obiedzie najpóźniej w dniu nieobecności do godz. 900.
Po tej godzinie nie będą uwzględniane odpisy z odpłatności za obiady.

 

JADŁOSPIS

 

PAŹDZIERNIK 2018


 

SMACZNEGO !!!

Poniedziałek 01.10.2018 r.
Zupa krupnik z kaszy jęczmiennej 250g (kurczak, włoszczyzna, ziemniaki, kasza pęczak, cebula, natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz)
Udko z kurczaka pieczone, ziemniaki z koperkiem 150g (udko z kurczaka, olej, majeranek, czosnek, papryka słodka, sól, pieprz)
Surówka z marchwi i ananasa 40g (marchew, jabłko, pomarańcza, sok z cytryny, ananas)
Brokuły z masłem 40g
Kompot wiśniowy, jogurt owocowy 150g
A – 1, 9, 7

Wtorek 02.10.2018 r.
Zupa pieczarkowa 250g (włoszczyzna, kurczak, indyk, pieczarki, ziemniaki, śmietana, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, koper, natka pietruszki)  
Schab wieprzowy pieczony w sosie własnym 110g (schab wieprzowy, sól, papryka słodka, tymianek, majeranek, natka pietruszki, pieprz, czosnek, kolendra, tymianek, olej)
Kasza gryczana 90g
Surówka szopska 80g (pomidor, papryka, cebula cukrowa, ogórek kiszony, kukurydza, natka pietruszki, sól, pieprz, olej)
Kompot owocowy, owoc szt. 1 (jabłko)
A – 1, 9, 7

Środa 03.10.2018 r.
Zupa porowo - ziemniaczana (krem) 250g (kurczak, włoszczyzna, por, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, natka pietruszki, cebula, masło, gałka muszkatołowa)
Kotlet z piersi z indyka 110g (filet z indyka, sól, pieprz, olej, papryka słodka, tymianek, bułka tarta, jaja)
Ziemniaki z koperkiem  150g
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, cebulką 80g (kapusta czerwona, cebula cukrowa, jabłko, natka pietruszki, sok z cytryny, sól morska, pieprz, olej)
Woda z miętą, cytryną, pomarańczą i miodem
A – 1, 9, 7, 3

Czwartek 04.10.2018 r.
Zupa kapuśniak ze słodkiej kapusty 250g (włoszczyzna, kurczak, ziemniaki, kapusta biała, natka pietruszki, koper, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy)
Makaron kolorowy z mięsem (drobiowym) w warzywach 283g (makaron kolorowy, mięso drobiowe, włoszczyzna, natka pietruszki, cebula, cukinia, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, ziele angielskie, zioła prowansalskie liść laurowy)
Sałata ze szczypiorkiem z sosem jogurtowym 90g (sałata, szczypior, rzodkiewka, jogurt naturalny, sól, pieprz)        
Kompot owocowy, owoc szt. 1 (śliwka)
A – 1, 3, 7, 9

Piątek 05.10.2018 r.
Barszcz ukraiński 250g (włoszczyzna, ziemniaki, kurczak, porcje rosołowe z kaczki, buraki czerwone, fasola biała, śmietana, mąka, kwasek cytrynowy, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz, olej)
Porcja ryby z pieca 110g (ryba miruna, sól, pieprz, bułka tarta, mąka, olej, jaja)
Ziemniaki z koperkiem 150 g
Surówka z kapusty kiszonej 80g (kapusta kiszona, jabłka, cebula cukrowa, pieprz, natka pietruszki, marchew, cebula czerwona, koper, olej)
Woda z miętą, cytryną, miodem, owoc (gruszka)
A – 1, 7, 9, 3, 4

Poniedziałek 08.10.2018 r.
Zupa z soczewicy 250g (włoszczyzna, ziemniaki, soczewica czerwona, kurczak, indyk, porcje rosołowe z kaczki, cebula, czosnek, natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, czosnek, masło, sok pomidorowy, bazylia)
Pulpeciki wieprzowo-drobiowe sosie koperkowym (mąka pszenna, mięso wieprzowe, mięso drobiowe, sól, pieprz, cebula, papryka słodka, włoszczyzna, koper, jaja, bułka kajzerka)
Kasza pęczak 90g
Surówka żydowska 80g (kapusta biała, marchew, jabłko, ogórek kiszony, papryka czerwona, cebula, natka pietruszki, olej, sól, pieprz)
Woda z miętą i cytryną, miodem
A – 1, 3, 7, 9, 4

Wtorek 09.10.2018 r.
Rosół z makaronem 300g (kurczak, mięso wołowe - szponder, włoszczyzna, natka pietruszki, koper, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, lubczyk, makaron nitki)
Kotlet drobiowy z pieca 90g (filet z kurczaka, jaja, olej, bułka kajzerka, mąka, sól, pieprz)
Ziemniaki z koperkiem 150g
Mizeria ze szczypiorkiem 40g (ogórki zielone, szczypior, rzodkiewka, jogurt naturalny, sól, pieprz, sok z cytryny)
Bukiet jarzyn 40g (marchew, kalafior, brokuł, masło, bułka tarta, sól)
Kompot owocowy, jabłko szt. 1
A – 1, 9, 7

Środa 10.10.2018 r.
Zupa krem z cukinii 250g (kurczak, indyk, porcje rosołowe z gęsi, włoszczyzna, ziemniaki, cebula, natka pietruszki, koper, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, cukinia, oregano, starty ser żółty, masło, do posypania pestki z dyni)
Makaron z brokułami i kurczakiem 110g (makaron penne, brokuły, filet z kurczaka, olej, śmietana, sól, pieprz, czosnek, cebula, oregano, koper, natka pietruszki)
Pomidor z cebulą i szczypiorkiem (pomidor, natka pietruszki, olej, cebula cukrowa, cebula czerwona, koper, sól, pieprz)
Kompot owocowy, jogurt owocowy 150g
A - 1, 3, 7, 9, 4

Czwartek 11.10.2018 r.
Zupa zacierkowa 250g (włoszczyzna, ziemniaki, kurczak, indyk, porcje rosołowe z kaczki, zacierki, natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, cebula, olej)
Gołąbki w sosie pomidorowym 120g (kapusta włoska, mięso wieprzowe - karkówka, cebula, jaja, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, sól, pieprz, bułka kajzerka)
Ziemniaki z koperkiem 150g
Surówka meksykańska 80g (ogórki kiszone, cebula cukrowa, cebula czerwona, papryka, kukurydza, pieprz, cukier, olej, sól)
Kompot porzeczkowy, pomarańcza szt. 1
A - 1, 3, 7, 9

Piątek 12.10.2018 r.
Barszcz czerwony 250g (kurczak, indyk, włoszczyzna, porcje rosołowe z kaczki, ziemniaki, buraki czerwone, cebula, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, lubczyk, śmietana)
Pierogi ze szpinakiem 110g (mąka pszenna, ser feta, sól, pieprz, czosnek, szpinak, masło)                                 
Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką (marchewka, kapusta pekińska, jabłko, sok z cytryny, cebula, natka pietruszki, olej, sól, pieprz)
Kompot truskawkowy, owoc szt. 1 (banan)
A - 1, 9, 7, 3

Poniedziałek 15.10.2018 r.
Zupa kalafiorowa z koperkiem 250g (kurczak, porcje rosołowe z gęsi, indyk, włoszczyzna, kalafior, ziemniaki, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, sól, natka pietruszki, cebula, koper)
Bitki wieprzowe duszone z marchewką 100g (szynka wieprzowa, olej, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, majeranek, czosnek)
Ziemniaki z koperkiem 150g
Fasola szparagowa 40g (fasola szparagowa żółta, masło, bułka tarta)
Kompot truskawkowy, owoc szt. 1 (jabłko)     
A – 1, 9, 7

Wtorek 16.10.2018 r.
Zupa z pomidorowa z makaronem 250g (koncentrat pomidorowy, włoszczyzna, kurczak, indyk, porcje rosołowe z kaczki, makaron, cebula, por, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielski, koperek, śmietana)
Eskalopki w cieście naleśnikowym, ziemniaki z koperkiem 150g (filet drobiowy, olej, jaja, sól, pieprz, mleko, mąka)
Sos czosnkowy (czosnek, sól, pieprz, jogurt naturalny, majonez, oregano, cukier, sok z cytryny)
Bukiet warzyw z masłem 40g (brokuły, marchew, kalafior, masło)
Mizeria ze szczypiorkiem 40g
Woda z miętą, cytryną i miodem,owoc szt. 1 (pomarańcza)
A – 1, 3, 7, 9
 
Środa 17.10.2018 r.
Zupa marchewkowa (krem) 250g (kurczak, porcje rosołowe z gęsi, indyk, włoszczyzna, marchew mini, ziemniaki, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, sól, natka pietruszki, cebula, mąka pszenna, koper, gałka muszkatołowa)
Mięso wołowe duszone z warzywami 120g (mięso wołowe, pieczarki, papryka czerwona, ogórki kiszone, cebula, śmietana, koncentrat pomidorowy, olej, natka pietruszki, sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk)
Kasza gryczana 90g
Sałata lodowa z warzywami 80g (sałata lodowa, kukurydza, papryka czerwona, oliwa z oliwek, szczypior, sól, pieprz)
Kompot porzeczkowy
A - 1, 9, 7

Czwartek 18.10.2018 r.
Barszcz biały 250g (włoszczyzna, barszcz biały, kurczak, indyk, porcje rosołowe z gęsi natka pietruszki, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, śmietana, koper, ziemniaki, majeranek)
Kotlet schabowy z pieca 120g (schab wieprzowy, jaja, bułka tarta, mąka, sól, pieprz, olej)
Ziemniaki z koperkiem 150g
Surówka z czerwonych buraków 80g (buraki czerwone, cebula cukrowa, jabłko, natka pietruszki, sok z cytryny, sól morska, pieprz, olej, cebula czerwona, ogórki kiszone)
Herbata z goździkami i pomarańczą, jogurt owocowy 150g
A – 1, 9, 7

Piątek 19.10.2018 r.
Zupa szczawiowa z jajkiem 250g (kurczak, indyk, porcje rosołowe z kaczki, włoszczyzna, porcje rosołowe z kaczki, ziemniaki, szczaw, cebula, jaja, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, śmietana)
Filet z dorsza pieczony w warzywach 200g (ryba dorsz, sól, cebula, marchew, natka pietruszki, pieprz cytrynowy, olej, koper, czosnek)
Ziemniaki z koperkiem 150g
Surówka z kapusty kiszonej z marchewką 80g (kapusta kiszona, marchewka, cebula czerwona, cebula cukrowa, pieprz, olej, natka pietruszki, jabłka, koper)
Woda z miętą, cytryną, miodem
A - 1, 9, 7

Poniedziałek 22.10.2018 r.
Zupa jarzynowa z pomidorami 250g (kurczak, indyk, porcje rosołowe z kaczki, pomidory, włoszczyzna, ziemniaki, kalafior, fasolka szparagowa, por, brukselka, kalarepa, cebula, natka pietruszki, koper, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, śmietana)
Pyzy z mięsem okraszone cebulką z olejem 200g (mięso wieprzowe, mięso wołowe, sól, pieprz, papryka słodka, ziemniaki, olej, cebula, skrobia ziemniaczana)
Surówka z pora i marchewki 80g (por, jabłko, cebula cukrowa, majonez, natka pietruszki, marchew, cukier, sól, sok z cytryny, pieprz)
Herbata z goździkami i pomarańczą
A - 1, 3, 7, 9

Wtorek 23.10.2018 r.
Zupa kapuśniak 250g (kapusta biała, włoszczyzna, ziemniaki, kurczak, indyk, porcje rosołowe z kaczki, ziele angielskie, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz)
Spaghetti z mięsem i serem żółtym 200g (makaron, mięso wieprzowe, koncentrat pomidorowy, cebula, olej, mąka, czosnek, bazylia, tymianek, oregano, papryka słodka, sól, pieprz, ser żółty)
Sałata lodowa z sosem pomidorkami koktajlowymi i sosem vinegret (sałata lodowa, pomidory koktajlowe, sos vinegret)            
Kompot owocowy, owoc szt. 1 (jabłko)
A – 1, 9, 7

Środa 24.10.2018 r.
Zupa dyniowa (krem) 250g (kurczak, indyk, porcje rosołowe z kaczki, włoszczyzna, dynia, por, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, natka pietruszki, cebula, masło, gałka muszkatołowa, czosnek, śmietana)
Pulpety gotowane z warzywami w sosie koperkowym 90g (mięso wieprzowe - karkówka, jaja, bułka kajzerka, cebula, mąka, liść laurowy, zile angielskie, sól, pieprz, natka pietruszki, koper)
Kasza gryczana 80g
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, cebulką 80g (kapusta czerwona, cebula cukrowa, cebula czerwona, jabłko, natka pietruszki, sok z cytryny, sól morska, pieprz, olej)
Kompot truskawkowy, owoc szt. 1 (pomarańcza)
A - 1, 3, 7, 9

Czwartek 25.10.2018 r.
Rosół z makaronem 300g (kurczak, mięso wołowe - szponder, włoszczyzna, natka pietruszki, koper, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, lubczyk, makaron nitki)
Kotlet drobiowy panierowany w otrębach z pieca 90g, ziemniaki z koperkiem 150g (filet z kurczaka, jaja, olej, bułka tarta, mąka, sól, pieprz, otręby)
Surówka z marchewki i ananasa 80g (marchewka, jabłko, sok z cytryny, ananas, sok z pomarańczy, rodzynki)
Woda z miętą, cytryną, miodem
A – 1, 9, 7

Piątek 26.10.2018 r.
Zupa z soczewicy 250g (włoszczyzna, ziemniaki, soczewica czerwona, kurczak, indyk, porcje rosołowe z kaczki, cebula, czosnek, natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, czosnek, masło, sok pomidorowy, bazylia)
Kluski z truskawkami i serem białym 200g (makaron, truskawki mrożone, cukier, ser biały, śmietana)
Kompot owocowy, ciasto jogurtowe 20g
A – 1, 7, 9

Poniedziałek 29.10.2018 r.
Zupa kukurydziana (żółta) 250g (porcje rosołowe z gęsi, indyk, włoszczyzna, ziemniaki, kukurydza, kalafior mrożony, papryka żółta, cebula, natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, dynia, pieprz, śmietana)
Kotlet mielony z pieca 90g (mięso wieprzowe (karkówka), bułka kajzerka, jaja, sól, pieprz, natka pietruszki, mąka pszenna, cebula, olej)
Ziemniaki z koperkiem 90g
Marchew z groszkiem 80g (marchew mrożona, groszek zielony, sól, masło, mąka)
Herbata z goździkami i pomarańczą, jabłko szt. 1
A – 1, 9, 3, 7

Wtorek 30.10.2018 r.
Zupa pomidorowa z ryżem 300g (kurczak, mięso wołowe - szponder, porcje rosołowe z kaczki, włoszczyzna, natka pietruszki, koper, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, lubczyk, makaron, śmietana, koncentrat)
Filet z indyka w sosie własnym 110g (filet z indyka, sól, pieprz, zioła, liść laurowy, ziele angielski, olej, czosnek, masło extra, papryka słodka, majeranek, kolendra)
Kluski śląskie 90g
Surówka z groszku zielonego 40g (groszek zielony, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz, cebula cukrowa, natka pietruszki, ogórki kiszone, koper)
Fasolka szparagowa żółta i zielona 40g
Kompot owocowy
A – 1, 9, 7

Środa 31.10.2018 r.
Zupa zarzutka 250g (włoszczyzna, kurczak, indyk, ziemniaki, kapusta kiszona, natka pietruszki, koper, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek)
Bitki wołowe duszone w sosie własnym 100g (mięso wołowe, olej, pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie, mąka, cebula)
Kasza pęczak 90g
Buraczki czerwone zasmażane 80g (buraki czerwone, masło extra, sól, kwasek cytrynowy, mąka, pieprz)
Kompot owocowy, owoc szt. 1 (banan)
A – 1, 7, 9

A – POTENCJALNE ALERGENY

1. Gluten
2. Skorupiaki
3. Jaja
4. Ryby
5. Orzeszki ziemne
6. Soja
7. Mleko
8. Orzechy
9. Seler
10. Gorczyca
11. Sezam
12. Dwutlenek siarki i siarczany
13. Łubin
14. Mięczaki

Jadłospis może nieznacznie ulegać modyfikacjom w związku z nieterminową dostawą towarów.

Sporządziła: Bożena Zalewska