MARZEC 2018

Szanowni Państwo Rodzice


Koszt jednego obiadu wynosi - 6 zł


Odpłatność za obiady przyjmowana jest w sekretariacie szkoły do 5-ego dnia każdego miesiąca:
- poniedziałek, wtorek, piątek w godz. 800-1200
- środa w godz. 800-1700.

Odpłatność za obiady może być również przekazywana przelewem na konto bankowe:


82 1030 1508 0000 0005 5017 4057


Prosimy o zgłaszanie nieobecności dziecka na obiedzie najpóźniej w dniu nieobecności do godz. 900.
Po tej godzinie nie będą uwzględniane odpisy z odpłatności za obiady.

 

JADŁOSPIS

 

MARZEC 2018


 

SMACZNEGO !!!

Czwartek 01.03.2018 r.
Zupa kalafiorowa z pomidorami 250g (włoszczyzna, ziemniaki, kurczak, indyk, porcje rosołowe z kaczki, natka pietruszki, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, śmietana, kalafior mrożony, pomidory krojone)
Gulasz wołowy 90g (mięso wołowe, cebula, mąka pszenna, olej, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz)
Kopytka 90g
Surówka meksykańska 40g    (ogórki kiszone, cebula cukrowa, cebula czerwona, papryka czerwona, kukurydza, natka pietruszki, olej, sól, pieprz)
Kompot porzeczkowy
A – 1, 9, 3, 7

Piątek 02.03.2018 r.
Zupa szczawiowa z jajkiem 250g (włoszczyzna, kurczak, porcje rosołowe z gęsi, ziemniaki, natka pietruszki, szczaw, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, jaja, śmietana)
Porcja ryby z pieca 170g (ryba miruna, sól, pieprz, bułka tarta, mąka, olej, jaja)
Ziemniaki z koperkiem 150g
Surówka z kapusty kiszonej (kapusta kiszona, jabłka, cebula cukrowa, sól, pieprz, natka pietruszki, olej, marchew, cebula czerwona, natka pietruszki)
Kompot owocowy, ciasto jogurtowe 20g
A – 1, 9, 3

Poniedziałek 05.03.2018 r.
Barszcz biały 250g (kurczak, porcje rosołowe z gęsi, indyk, ziemniaki, włoszczyzna, barszcz biały, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek)
Kotlet mielony drobiowy z pieca 100g (filet z indyka, sól, pieprz, olej, bułka tarta, jaja, mąka)
Ziemniaki z koperkiem 150g  
Modra kapusta z goździkami 80g (kapusta czerwona, cebula, sól, pieprz, sok z cytryny, oliwa z oliwek, ocet jabłkowy, goździki)
Herbata z goździkami i pomarańczą, owoc szt. 1 (jabłko)
A – 1, 9, 7

Wtorek 06.03.2018 r.
Zupa z białej kapusty i pomidorów 250g (kurczak, indyk, włoszczyzna, porcje rosołowe z kaczki, ziemniaki, kapusta biała, pomidory krojone, cebula, natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz)
Bitki wołowe duszone w sosie własnym 100g (mięso wołowe, olej, pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie, mąka, cebula)
Kasza gryczana 90g
Buraczki zasmażane 80g (buraki czerwone, masło extra, mąka, sól, pieprz, kwasek cytrynowy)
Kompot owocowy, owoc szt. 1 (banan)
A – 1, 7, 9
 
Środa 07.03.2018 r.
Zupa z ogórkowa 250g (ogórki kiszone, włoszczyzna, kurczak, indyk, porcje rosołowe z kaczki, ziemniaki, cebula, por, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielski, koper, śmietana)
Eskalopki w cieście naleśnikowym (filet drobiowy, olej, jaja, sól, pieprz, mleko, mąka)
Ziemniaki z koperkiem 150g
Sos czosnkowy (czosnek, sól, pieprz, jogurt naturalny, majonez, oregano)
Bukiet warzyw z masłem 80g (marchew, kalafior, brokuły, masło, bułka tarta, sól)
Kompot owocowy, owoc szt. 1 (jabłko)
A – 1, 3, 7, 9

Czwartek 08.03.2018 r.
Zupa z soczewicy 250g (włoszczyzna, ziemniaki, soczewica czerwona, kurczak, indyk, porcje rosołowe z kaczki, cebula, czosnek, natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, czosnek, masło, sok pomidorowy, bazylia)
Pierogi z mięsem okraszone cebulką w oleju 200g (mąka pszenna, mięso wieprzowe, mięso wołowe, sól, pieprz, cebula, papryka słodka, włoszczyzna)
Surówka żydowska 80g (kapusta biała, marchew, jabłko, ogórek kiszony, papryka czerwona, cebula, natka pietruszki, olej, sól, pieprz)
Woda z miętą i cytryną, miodem
A – 1, 3, 7, 9, 4

Piątek 09.03.2018 r.
Barszcz ukraiński 250g (włoszczyzna, buraki czerwone, kurczak, indyk, fasola biała, kapusta biała, śmietana, mąka, natka pietruszki, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, ziemniaki)
Ryż z jabłkiem, śmietaną i cynamonem 200g (ryż, jabłko, cynamon, śmietana, ser biały)
Kompot truskawkowy, bułka drożdżowa szt. 1
A – 1, 9, 7

Poniedziałek 12.03.2018 r.
Zupa pieczarkowa z łazankami 250g (kurczak, porcje rosołowe z gęsi, indyk, włoszczyzna, pieczarki, makaron łazanki, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, sól, natka pietruszki, cebula, koper)
Kapusta faszerowana w sosie pomidorowym 110g (łopatka wieprzowa, bułka kajzerka, jaja, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, koncentrat pomidorowy)
Ziemniaki z koperkiem 150g
Surówka meksykańska 80g (ogórki kiszone, cebula cukrowa, cebula czerwona, papryka, kukurydza, pieprz, olej, cukier, sól)
Kompot truskawkowy, jogurt naturalny 150g  
A – 1, 9, 7

Wtorek 13.03.2018 r.
Krupnik 250g (włoszczyzna, kurczak, porcje rosołowe z gęsi, ziemniaki, kasza jęczmienna, natka pietruszki , koper, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy)
Filet z indyka panierowany z pieca 100g (filet z indyka, jaja, bułka tarta, sól, pieprz, olej, mąka pszenna)
Ziemniaki z koperkiem 150g
Surówka z groszku zielonego i cebuli cukrowej 40g (groszek zielony, cebula, oliwa z oliwek, sól, pieprz, koper, ogórek kiszony, jabłka)
Kompot owocowy, owoc szt. 1 (banan)
A – 1, 9, 3

Środa 14.03.2018 r.
Zupa zacierkowa z natką pietruszki 250g (kurczak, porcje rosołowe z gęsi, indyk, włoszczyzna, zacierki, ziemniaki, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, sól, natka pietruszki, cebula, mąka pszenna, koper)
Potrawka z kurczaka 120g (mięso z kurczaka – filet, włoszczyzna, cebula, mąka, olej, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, pomidory krojone, koncentrat pomidorowy)
Ryż                                 
Sałata z sosem jogurtowym 80g (sałata masłowa, sok z cytryny, szczypiorek, rzodkiewka, jogurt naturalny, pieprz, sól)
Kompot owocowy, owoc szt. 1 (jabłko)
A - 1, 9, 7

Czwartek 15.03.2018 r.
Rosół z makaronem 300g (włoszczyzna, makaron, kurczak, indyk, mięso wołowe - szponder, natka pietruszki, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, koper, por)
Schab pieczony w ziołach w sosie własnym 100g (schab wieprzowy, olej, pieprz, sól, liść laurowy, majeranek, papryka słodka, czosnek, tymianek)
Kasza jęczmienna (pęczak) 90g
Surówka z buraczków czerwonych 80g (buraczki czerwone, jabłka, sok z cytryny, sól morska, pieprz, natka pietruszki, ogórki kiszone, cebula cukrowa, olej)
Kompot  porzeczkowy
A – 1, 9, 7

Piątek 16.03.2018 r.
Zupa brokułowa 250g (włoszczyzna, brokuły, kurczak, indyk, porcje rosołowe z kaczki, śmietana, natka pietruszki, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, ziemniaki)
Kluski z serem białym w polewie truskawkowej 200g (makaron świderki, truskawki mrożone, cukier, ser biały, śmietana)
Kompot owocowy, ciasto jogurtowe 20g
A – 1, 7, 9, 3

Poniedziałek 19.03.2018 r.
Zupa kapuśniak (kapusta biała, włoszczyzna, ziemniaki, kurczak, indyk, cebula, ziele angielskie, liść laurowy, porcje rosołowe z kaczki, sól, pieprz)
Spaghetti z mięsem i serem żółtym 200g (makaron, mięso wieprzowe, koncentrat pomidorowy, cebula, olej, mąka, czosnek, bazylia, tymianek, oregano, papryka słodka, sól, pieprz, ser żółty)
Sałata lodowa z sosem pomidorkami koktajlowymi i sosem vinegret 80g (sałata lodowa, pomidory koktajlowe, sos vinegret)            
Kompot owocowy

Wtorek 20.03.2018 r.
Barszcz czerwony z groszkiem zielonym 250g (buraki czerwone, włoszczyzna, kurczak, indyk, porcje rosołowe z kaczki, ziemniaki, cebula, por, seler nać, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, koper, śmietana, groszek zielony)
Pyzy z mięsem okraszone cebulka z olejem 120g (mięso wieprzowe, mięso wołowe, sól, pieprz, papryka słodka, ziemniaki, olej, cebula, skrobia ziemniaczana)
Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką 80g (kapusta pekińska, jabłko, cebula cukrowa, olej, natka pietruszki, marchew, cukier, sól , cebula czerwona, koper, kukurydza)
Kompot truskawkowy, ciasto marchewkowe 20g
A - 1, 3, 7, 9

Środa 21.03.2018 r.
Żurek z białą kiełbasą 250g (żurek, włoszczyzna, ziemniaki, kurczak, indyk, śmietana, ziele angielskie, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz)
Pulpety gotowane z warzywami w sosie koperkowym 90g (mięso wieprzowe - karkówka, jaja, bułka kajzerka, cebula, mąka, liść laurowy, zile angielskie, sól, pieprz, natka pietruszki, koper)
Kasza jęczmienna (pęczak) 90g
Surówka z wielowarzywna 80g (ogórek kiszony, buraki czerwone, cebula czerwona, cebula cukrowa, sól, pieprz, olej sok z cytryny)
Kompot truskawkowy, owoc szt. 1 (jabłko)
A - 1, 3, 7, 9
 
Czwartek 22.03.2018 r.
Zupa pomidorowa z ryżem 300g (kurczak, mięso wołowe - szponder, włoszczyzna, natka pietruszki, koper, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, lubczyk, makaron nitki)
Kotlet drobiowy panierowany w otrębach z pieca 90g, ziemniaki z koperkiem 150g (filet z kurczaka, jaja, olej, bułka tarta, mąka, sól, pieprz, otręby)
Surówka z marchewki i ananasa 80g (marchewka, jabłko, sok z cytryny, ananas, sok z pomarańczy, rodzynki)
Woda z miętą, cytryną, miodem, ciasto jogurtowe 20g
A – 1, 9, 7

Piątek 23.03.2018 r.
Zupa neapolitańska z makaronem 250g (włoszczyzna, makaron łazanki, kurczak, indyk, pieczarki, natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, mąka)
Porcja ryby z pieca 170g (ryba miruna, sól, pieprz, bułka tarta, mąka, olej, jaja)
Ziemniaki z koperkiem 150g
Surówka z kapusty kiszonej (kapusta kiszona, jabłko, cebula, natka pietruszki, olej, cukier, pieprz, marchewka)
Kompot owocowy
A – 1, 9, 3

Poniedziałek 26.03.2018 r.
Zupa pieczarkowa 250g (włoszczyzna, porcje rosołowe z gęsi, indyk, ziemniaki, pieczarki, natka pietruszka, koper, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, śmietana, mąka)
Kotlet mielony z pieca 90g (mięso wieprzowe (karkówka), bułka kajzerka, jaja, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, natka pietruszki, koper, mąka pszenna, cebula, olej)
Ziemniaki z koperkiem 90g
Surówka żydowska 80g (kapusta biała, marchew, jabłko, ogórek kiszony, papryka czerwona, cebula, natka pietruszki, olej, sól, pieprz)
Kisiel owocowy, jogurt naturalny szt. 1
A – 1, 9, 3

Wtorek 27.03.2018 r.
Zupa zarzutka 250g (kurczak, porcje rosołowe z gęsi, indyk, włoszczyzna, kapusta kiszona, ziemniaki, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, sól, natka pietruszki, majeranek, cebula, mąka pszenna)
Udko z kurczaka pieczone, ziemniaki z koperkiem 150g (udko z kurczaka, olej, majeranek, czosnek, papryka słodka, sól, pieprz)
Bukiet warzyw z wody 40g (brokuły, kalafior, marchewka, masło, bułka tarta)
Sałata lodowa z warzywami 40g (sałata lodowa, kukurydza, papryka czerwona, oliwa z oliwek, szczypior, sól, pieprz)
Ziemniaki z koperkiem 150g
Herbata z goździkami i pomarańczą, owoc szt. 1 (jabłko)
A – 1, 9, 7

Środa 28.03.2018 r.
Zupa jarzynowa z dynią 250g (kurczak, indyk, dynia, włoszczyzna, ziemniaki, kalafior, fasolka szparagowa, por, brukselka, kalarepa, cebula, natka pietruszki, koper, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, śmietana)
Pierogi z serem białym z musem truskawkowym 200g (mąka, ser biały, zapach wanilinowy, skrobia ziemniaczana, truskawki mrożone)
Kompot owocowy
A – 1, 7, 9

A – POTENCJALNE ALERGENY

1. Gluten
2. Skorupiaki
3. Jaja
4. Ryby
5. Orzeszki ziemne
6. Soja
7. Mleko
8. Orzechy
9. Seler
10. Gorczyca
11. Sezam
12. Dwutlenek siarki i siarczany
13. Łubin
14. Mięczaki

Jadłospis może nieznacznie ulegać modyfikacjom w związku z nieterminową dostawą towarów.

Sporządziła: Bożena Zalewska