GRUDZIEŃ 2017

Szanowni Państwo Rodzice


Koszt jednego obiadu wynosi - 6 zł


Odpłatność za obiady przyjmowana jest w sekretariacie szkoły do 5-ego dnia każdego miesiąca:
- poniedziałek, wtorek, piątek w godz. 800-1200
- środa w godz. 800-1700.

Odpłatność za obiady może być również przekazywana przelewem na konto bankowe:


82 1030 1508 0000 0005 5017 4057


Prosimy o zgłaszanie nieobecności dziecka na obiedzie najpóźniej w dniu nieobecności do godz. 900.
Po tej godzinie nie będą uwzględniane odpisy z odpłatności za obiady.

 

JADŁOSPIS

 

GRUDZIEŃ 2017


 

SMACZNEGO !!!

Poniedziałek 04.12.2017 r.
Zupa zarzutka 300g (kurczak, indyk, porcje rosołowe z kaczki, włoszczyzna, natka pietruszki, koper, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, por, śmietana, mąka, pieczarki)
Kotlet mielony z pieca 90g (mięso wieprzowe - schab karkowy, jaja, bułka kajzerka, cebula, pieprz, sól, olej)
Ziemniaki z koperkiem 150g
Marchew z groszkiem 80g    (marchew, groszek mrożony, masło, mąka, sól)
Kompot truskawkowy, owoc szt. 1 (pomarańcza)                               
A -  1, 9, 7, 3

Wtorek 05.12.2017 r.
Zupa ogórkowa 250g (kurczak, indyk, porcje rosołowe z kaczki, włoszczyzna, ziemniaki, ogórki kiszone, cebula, natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, mąka, olej, śmietana)
Gulasz wieprzowy 110g (mięso szynka, włoszczyzna, sól, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki, mąka pszenna, cebula, czosnek)
Kasza gryczana 90g
Surówka z kapusty włoskiej z marchewką 80g (kapusta włoska, marchewka, jabłko, cebula czerwona, cebula cukrowa, natka pietruszki, olej sól, sok z cytryny, pieprz, kukurydza)
Herbata goździkami i pomarańczą, jabłko szt. 1     
A – 1, 9, 7

Środa 06.12.2017 r.
Zupa krupnik z kaszą jaglaną 250g (porcje rosołowe z kaczki, indyk, kurczak, włoszczyzna, ziemniaki, cebula, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, zacierki, natka pietruszki, koper, kasza jaglana)
Spaghetti z mięsem i serem żółtym 200g (makaron, mięso wieprzowe, koncentrat pomidorowy, cebula, olej, mąka, czosnek, bazylia, tymianek, oregano, papryka słodka, sól, pieprz, ser żółty)
Sałata lodowa z sosem pomidorkami koktajlowymi i sosem vinegret 80g (sałata lodowa, pomidory koktajlowe, sos vinegret)            Kompot owocowy, owoc szt. 1 (mandarynka)
A – 1, 9, 7

Czwartek 07.12.2017 r.
Rosół z makaronem 300g (kurczak, indyk, makaron, mięso wołowe, porcje rosołowe z kaczki, włoszczyzna, natka pietruszki, koper, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, por, lubczyk)
Udko z kurczaka pieczone, ziemniaki z koperkiem 150g (udko z kurczaka, olej, majeranek, czosnek, papryka słodka, sól, pieprz)
Surówka z marchewki i ananasa 80g (marchewka, jabłko, sok z cytryny, ananas, sok z pomarańczy, rodzynki)  
Kompot owocowy, ciasto drożdżowe 20g
A – 1, 9, 7

Piątek 08.12.2017 r.
Zupa z soczewicy 250g (włoszczyzna, soczewica,  kurczak, indyk, cebula, czosnek, natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, czosnek, masło, pomidory krojone, bazylia)
Porcja ryby z pieca 110g (ryba miruna, sól, pieprz, bułka tarta, mąka, olej, jaja)
Ziemniaki z koperkiem 150g
Surówka z kapusty kiszonej 80g (kapusta kiszona, jabłko, cebula cukrowa, natka pietruszki, olej, koper, pieprz, marchewka, cebula czerwona)
Woda z miętą i cytryną, owoc szt.1 (banan)
A – 1, 9, 3, 7, 4

Poniedziałek 11.12.2017 r.
Zupa zacierkowa z natką pietruszki 250g (kurczak, porcje rosołowe z gęsi, indyk, włoszczyzna, zacierki, ziemniaki, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, sól, natka pietruszki, cebula, mąka pszenna, koper)
Kapusta faszerowana w sosie pomidorowym 110g (łopatka wieprzowa, bułka kajzerka, jaja, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, koncentrat pomidorowy)
Ziemniaki z koperkiem 150g
Surówka meksykańska 80g (ogórki kiszone, cebula cukrowa, cebula czerwona, papryka, kukurydza, pieprz, olej, cukier, sól)
Kompot truskawkowy, owoc szt. 1 (mandarynka)     
A –  1, 9, 7

Wtorek 12.12.2017 r.
Zupa z pomidorowa z makaronem250g (koncentrat pomidorowy, włoszczyzna, kurczak, indyk, porcje rosołowe z kaczki, makaron, cebula, por, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielski, koperek, śmietana)
Eskalopki w cieście naleśnikowym, ziemniaki z koperkiem 150g (filet drobiowy, olej, jaja, sól, pieprz, mleko, mąka)
Sos czosnkowy (czosnek, sól, pieprz, jogurt naturalny, majonez, oregano, cukier, sok z cytryny)
Bukiet warzyw z masłem 80g (brokuły. marchew, kalafior. masło)
Kisiel wiśniowy, owoc szt. 1 (pomarańcza szt.1)
A – 1, 3, 7, 9

Środa 13.12.2017 r.
Zupa marchewkowa (krem) 250g (kurczak, porcje rosołowe z gęsi, indyk, włoszczyzna, marchew mini, ziemniaki, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, sól, natka pietruszki, cebula, mąka pszenna, koper, gałka muszkatołowa)
Mięso wołowe duszone z warzywami 120g (mięso wołowe, pieczarki, papryka czerwona, ogórki kiszone, cebula, śmietana, koncentrat pomidorowy, olej, natka pietruszki, sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk)
Kasza gryczana 90g
Sałata lodowa z warzywami 80g (sałata lodowa, kukurydza, papryka czerwona, oliwa z oliwek, szczypior, sól, pieprz)
Kompot porzeczkowy, ciasto drożdżowe 20g
A - 1, 9, 7

Czwartek 14.12.2017 r.
Barszcz czerwony z groszkiem zielonym 250g (włoszczyzna, groszek zielony, kurczak, indyk, porcje rosołowe z gęsi natka pietruszki, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, śmietana, koper, ziemniaki, buraki czerwone)
Kotlet schabowy z pieca 120g (schab wieprzowy, jaja, bułka tarta, mąka, sól, pieprz, olej)
Ziemniaki z koperkiem 150g
Surówka żydowska 80g (kapusta biała, cebula cukrowa, cebula czerwona, jabłko, natka pietruszki, sok z cytryny, ogórki kiszone, sól, pieprz, oliwa z oliwek, papryka czerwona, por, ogórki zielone)
Herbata z goździkami i pomarańczą, actimel 100g
A – 1, 9, 7

Piątek 15.12.2017 r.
Zupa fasolowa 250g (kurczak, indyk, porcje rosołowe z kaczki, włoszczyzna, porcje rosołowe z kaczki ziemniaki, fasola biała, cebula, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, czosnek)
Pierogi leniwe z masłem i bułką tartą 200g (ser biały, mąka pszenna, masło, bułka tarta, sól, jaja, olej)                                 
Surówka z marchewki i ananasa 80g (marchewka, ananas, jabłko, sok z cytryny, rodzynki, sok z pomarańczy)
Woda z miętą, cytryną, miodem
A -  1, 9, 7

Poniedziałek 18.12.2017 r.
Żurek z białą kiełbasą 250g (kurczak, porcje rosołowe z gęsi, żurek, biała kiełbasa, włoszczyzna, ziemniaki, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek)
Kotlet drobiowy z pieca 100g (filet z kurczaka,  sól, pieprz, olej, bułka tarta, jaja, mąka)
Ziemniaki z koperkiem 150g 90g  
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, cebulką 40g (kapusta czerwona, cebula cukrowa, cebula czerwona, jabłko, natka pietruszki, sok z cytryny, ogórki kiszone, sól, pieprz, olej)
Kalafior z masłem i bułka tartą 40g
Herbata z goździkami i pomarańczą, owoc szt. 1 (banan)
A – 1, 9, 7

Wtorek 19.12.2017 r.
Zupa jarzynowa z dynią 250g (włoszczyzna, kurczak, indyk, porcje rosołowe z kaczki, ziemniaki, śmietana, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, koper, natka pietruszki, kalafior, fasolka szparagowa, por, brukselka, kalarepa, cebula, dynia)  
Potrawka z kurczaka 120g (mięso z kurczaka – filet, włoszczyzna, cebula, mąka, olej, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, pomidory krojone, koncentrat pomidorowy)
Ryż 80g                               
Mizeria z sosem jogurtowym 80g (ogórki zielone, sok z cytryny, szczypiorek, rzodkiewka, jogurt naturalny, pieprz, sól)
Kompot owocowy, owoc szt.1 (jabłko)
A - 1, 9, 7

Środa 20.12.2017 r.
Barszcz ukraiński 250g (włoszczyzna, buraki czerwone, kurczak, indyk, porcje rosołowe z kaczki, fasola biała, kapusta biała, śmietana, mąka, natka pietruszki, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, ziemniaki, majeranek)
Pierogi z kapustą i grzybami okraszone cebulką z olejem 200g (olej, cebula, mąka, kapusta kiszona, grzyby pieczarki, sól, pieprz)
Kompot owocowy, bułka jogurtowa szt.1
A – 1, 7, 9


Czwartek 21.12.2017 r.
Zupa kapuśniak z pomidorami 250g (kurczak, indyk, włoszczyzna, ziemniaki, kapusta biała, porcje rosołowe z kaczki,  cebula, natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, olej, pomidory krojone)
Szynka pieczona  w sosie własnym 100g (mięso szynka, olej, pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, tymianek, papryka słodka, czosnek, majeranek)
Kasza jęczmienna (pęczak) 90g
Sałata lodowa z warzywami 40g (sałata lodowa, kukurydza, papryka czerwona, oliwa z oliwek, szczypior, sól, pieprz)
Marchewki mini 40g
Kompot owocowy

Piątek 22.12.2017 r.
Zupa kalafiorowa 250g
(kurczak, indyk, porcje rosołowe z gęsi, włoszczyzna, ziemniaki, cebula, natka pietruszki, koper, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, kalafior, śmietana)
Porcja ryby z pieca w sosie śmietankowo - koperkowym 120g
(ryba miruna, sól, pieprz, mąka, olej, koper, przyprawa do ryb)
Ziemniaki z koperkiem 150g
Surówka z kapusty pekińskiej80g (kapusta pekińska, jabłka, sok z cytryny, sól, pieprz, natka pietruszki, olej, marchew, cebula cukrowa, cebula czerwona, kukurydza)
Kompot wiśniowy, ciasto drożdżowe 20g

A – POTENCJALNE ALERGENY

1. Gluten
2. Skorupiaki
3. Jaja
4. Ryby
5. Orzeszki ziemne
6. Soja
7. Mleko
8. Orzechy
9. Seler
10. Gorczyca
11. Sezam
12. Dwutlenek siarki i siarczany
13. Łubin
14. Mięczaki

Jadłospis może nieznacznie ulegać modyfikacjom w związku z nieterminową dostawą towarów.

Sporządziła: Bożena Zalewska