LISTOPAD 2017

Szanowni Państwo Rodzice


Koszt jednego obiadu wynosi - 6 zł


Odpłatność za obiady przyjmowana jest w sekretariacie szkoły do 5-ego dnia każdego miesiąca:
- poniedziałek, wtorek, piątek w godz. 800-1200
- środa w godz. 800-1700.

Odpłatność za obiady może być również przekazywana przelewem na konto bankowe:


82 1030 1508 0000 0005 5017 4057


Prosimy o zgłaszanie nieobecności dziecka na obiedzie najpóźniej w dniu nieobecności do godz. 900.
Po tej godzinie nie będą uwzględniane odpisy z odpłatności za obiady.

 

JADŁOSPIS

 

LISTOPAD 2017


 

SMACZNEGO !!!

Poniedziałek 06.11.2017 r.
Zupa krupnik z kasza jaglaną 250g (kurczak, indyk, porcje rosołowe z kaczki, włoszczyzna, ziemniaki, cebula, ziele angielskie , liść laurowy, sól, pieprz, kasza jaglana, natka pietruszki)
Pulpety z warzywami w sosie pomidorowym 110g (mięso wieprzowe (karkówka), bułka kajzerka, jaja, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, natka pietruszki, koper, mąka pszenna, koncentrat pomidorowy, cebula)
Ziemniaki z koperkiem 150g
Surówka żydowska 80g (kapusta biała, marchew, jabłko, ogórek kiszony, papryka czerwona, cebula, natka pietruszki, olej, sól, pieprz)
Kompot owocowy, owoc szt. 1 (jabłko)
A – 1, 3, 9

Wtorek 07.11.2017 r.
Zupa z grzybowa 250g (grzyby mrożone podgrzybki, włoszczyzna, kurczak, indyk, porcje rosołowe z kaczki, ziemniaki, cebula,  por, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielski, koperek, śmietana)
Gulasz wieprzowy 120g (mięso szynka wieprzowa, włoszczyzna, sól, ziele angielskie, liść laurowy, papryka słodka, tymianek, majeranek, natka pietruszki, pieprz, mąka pszenna, cebula)
Kasza gryczana 90g
Surówka z pomidorów 80g (pomidory malinowe, cebula cukrowa, cebula czerwona, olej, sól szczypior, pieprz)
Kompot owocowy, owoc szt. 1 (mandarynka)
A – 1, 9, 7

Środa 08.11.2017 r.
Zupa pomidorowa z makaronem 250g (włoszczyzna, makaron, kurczak, indyk, porcje rosołowe z kaczki, natka pietruszki, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, koncentrat pomidorowy, śmietana)
Udko z kurczaka pieczone, ziemniaki z koperkiem 150g (udko z kurczaka, sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, olej, czosnek)
Fasolka szparagowa z masełkiem  40g (fasolka szparagowa, sól, masło, extra, bułka tarta)
Surówka z marchewki i ananasa 40g (marchewka, ananas, jabłko, sok z cytryny, rodzynki, sok z pomarańczy)
Kisiel żurawinowy, owoc szt. 1 (jabłko)
A – 1, 3, 7, 9, 11

Czwartek 09.11.2017 r.
Zupa zarzutka 250g (włoszczyzna, kurczak, indyk, ziemniaki, kapusta kiszona, natka pietruszki, koper, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek)
Bitki wołowe duszone w sosie własnym 110g (mięso wołowe, olej, pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie, mąka, cebula)
Kasza jęczmienna (pęczak) 90g
Buraczki czerwone zasmażane 80g (buraki czerwone, masło extra, sól, kwasek cytrynowy, mąka, pieprz)
Kompot owocowy, owoc szt. 1 (banan)
A – 1, 7, 9

Piątek 10.11.2017 r.
Zupa brokułowa 250g (włoszczyzna, ziemniaki, kurczak, porcje rosołowe z kaczki, brokuły, śmietana, mąka, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, masło)
Kotlet rybny 90g (ryba miruna, bułka kajzerka, sól, pieprz, olej, bułka tarta, natka pietruszki, kasza manna)
Ziemniaki z koperkiem 150 g
Surówka z kapusty kiszonej z marchewką (kapusta kiszona, jabłko, cebula cukrowa, cebula czerwona, marchewka, cukier, olej, koper, natka pietruszki)
Woda z miętą, cytryną, miodem
A – 1, 7, 9, 4

Poniedziałek 13.11.2017 r.
Zupa zacierkowa 250g (włoszczyzna, ziemniaki, kurczak, indyk, porcje rosołowe z kaczki, zacierki, natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, cebula, olej)
Gołąbki w sosie pomidorowym 120g (kapusta włoska, mięso wieprzowe - karkówka, cebula, jaja, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, sól, pieprz, bułka kajzerka)
Ziemniaki z koperkiem 150g
Surówka meksykańska 80g (ogórek kiszony, cebula cukrowa, cebula czerwona, olej, pieprz kolorowy, papryka czerwona, kukurydza, natka pietruszki)
Kompot porzeczkowy, żurawina suszona 100g
A - 1, 3, 7, 9

Wtorek 14.11.2017 r.
Rosół z makaronem 300g (włoszczyzna, makaron, kurczak, indyk, mięso wołowe - szponder, natka pietruszki, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, koper)
Kotlet z kurczaka panierowany z pieca 90g (mięso drobiowe - filet z kurczaka, jaja, bułka tarta, mąka, sól, pieprz, olej)
Ziemniaki z koperkiem 150g
brukselka z masełkiem 40g (brukselka, sól, masło, extra, bułka tarta)
Surówka szopska 40g (pomidor, papryka, cebula, ogórek kiszony, kukurydza, natka pietruszki, sól, pieprz, olej)
Woda z mięta, cytryną, miodem, owoc szt. 1 (jabłko)

Środa 15.11.2017 r.
Zupa kalafiorowa z pomidorami 250g (włoszczyzna, ziemniaki, kurczak, indyk, pomidory pokrojone w kostkę, kalafior  mrożony, śmietana, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki, koper)
Pierogi z mięsem okraszone cebulą z olejem 200g (mąka pszenna, sól, pieprz, mięso wołowe, mięso wieprzowe, papryka słodka, olej, cebula)
Surówka z kapusty czerwonej kiszonej 80g (czerwona kapusta kiszona, cebula cukrowa, cukier, jabłko, natka pietruszki, oliwa z oliwek, sól, pieprz)
Kompot porzeczkowy, owoc szt. 1 (mandarynka)
A – 1, 9, 7


Czwartek 16.11.2017 r.
Zupa z soczewicy 250g (włoszczyzna, soczewica, kurczak, indyk, cebula, czosnek, natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, masło, sok pomidorowy, bazylia, ziemniaki)
Bigos staropolski 90g (kapusta kiszona, kapusta biała, mięso wołowe, mięso drobiowe, sól, pieprz, grzyby suszone, olej, majeranek, kminek, pieprz mielony, liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy, czosnek, śliwka suszona)                
Ziemniaki z koperkiem 150g
Woda z mięta, cytryną, miodem, owoc szt. 1 (pomarańcza)
A – 1, 3, 7, 9

Piątek 17.11.2017 r.
Barszcz ukraiński 250g (włoszczyzna, buraki czerwone, kurczak, indyk, fasola biała, kapusta biała , śmietana, mąka, natka pietruszki, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, ziemniaki)
Ryż z jabłkiem, śmietaną i cynamonem 200g (ryż, jabłko, cynamon, śmietana, ser biały)
Kompot owocowy, owoc szt. 1 (banan)
A – 1, 9, 7

Poniedziałek 20.11.2017 r.
Zupa dyniowa (krem) z grzankami 250g (włoszczyzna, dynia, kurczak, indyk, ziemniaki, natka pietruszki, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, cebula, czosnek, masło, gałka muszkatołowa, śmietana)
Filet z indyka w ziołach pieczony 110g (filet z indyka, liść laurowy, sól, pieprz, zioła, czosnek, olej, ziele angielskie)
Kasza jęczmienna (pęczak) 150g
Surówka z kapusty pekińskiej 80g (kapusta pekińska, marchew, cebula czerwona, cebula cukrowa, sól, pieprz, olej, sok z cytryny, natka pietruszki, kukurydza)
Kompot truskawkowy
A – 1, 9, 7

Wtorek 21.11.2017 r.
Zupa pieczarkowa 250g (włoszczyzna, kurczak, indyk, pieczarki, ziemniaki, śmietana, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, koper, natka pietruszki) 
Sztuka mięsa w sosie chrzanowym 120g (mięso szynka wieprzowa, włoszczyzna, sól, ziele angielskie, liść laurowy, sól, papryka słodka, tymianek, majeranek, natka pietruszki, pieprz, mąka pszenna, chrzan, śmietana)
Ziemniaki z koperkiem 90g
Marchewki mini 40g (marchewki mini, sól morska, masło extra)
Sałata lodowa z warzywami 40g (sałata lodowa, kukurydza, papryka czerwona, oliwa z oliwek,  szczypior, sól, pieprz)
Kompot owocowy, owoc szt. 1 (jabłko)
A – 1, 9, 7

Środa 22.11.2017 r.
Zupa koperkowa z ryżem 250g (włoszczyzna, ryż, kurczak, indyk, kości rosołowe z kaczki, natka pietruszki, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, natka pietruszki, koper)
Kotleciki drobiowe z pieca 90g (mięso drobiowe - filet z kurczaka, jaja, bułka tarta, mąka, sól, pieprz, olej)
Ziemniaki z koperkiem 150g
Brokuły z masłem 40g (brokuły, masło, bułka tarta, sól)
Pomidor z cebulą 40g (pomidory malinowe, cebula czerwona, cebula cukrowa, sól, pieprz, olej)
Kisiel żurawinowy, owoc szt. 1 (mandarynka)
A – 1, 9, 3, 7

Czwartek 23.11.2017 r.
Zupa pomidorowa z makaronem 250g (kurczak, indyk, porcje rosołowe z kaczki, włoszczyzna, makaron, cebula, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, koncentrat pomidorowy, natka pietruszki, koper, pomidory, śmietana)
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym 110g (polędwiczki wieprzowe, sól, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, liść laurowy, papryka słodka, pieprz, mąka pszenna, cebula, grzyby suszone, majeranek, czosnek, olej, masło, tymianek, śmietana, przyprawa do mięsa wieprzowego)
Ziemniaki z koperkiem 150g
Mizeria ze szczypiorkiem 80g (ogórki, szczypior, rzodkiewka, jogurt naturalny, sól, pieprz, sok z cytryny)
Kisiel wiśniowy, ciasto drożdżowe 20g
A – 1, 9, 7

Piątek 24.11.2017 r.
Zupa szczawiowa z jajkiem 250g (kurczak, indyk, porcje rosołowe z kaczki, włoszczyzna, szczaw, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, natka pietruszki, cebula, śmietana)
Pierogi z serem białym z musem truskawkowym 200g (mąka, ser biały, zapach wanilinowy, skrobia ziemniaczana, truskawki mrożone)
Kompot owocowy
A – 1, 7, 9

Poniedziałek 27.11.2017 r.
Barszcz biały 250g (włoszczyzna, barszcz biały, kurczak, indyk, porcje rosołowe z kaczki, ziemniaki, śmietana, majeranek, natka pietruszki, sól, pieprz)
Schab pieczony w ziołach w sosie własnym 110g (schab wieprzowy, olej, czosnek, sól, pieprz, mąka, majeranek, papryka słodka, kolendra, tymianek, rozmaryn, liść laurowy) 
Kluski śląskie 150g
Surówka meksykańska 80g (ogórki kiszone, cebula cukrowa, cebula czerwona, papryka czerwona, papryka żółta, kukurydza, pieprz, olej, cukier, sól morska)
Kompot owocowy, ciastko zbożowe z maliną 20g
A – 1, 3, 9, 7

Wtorek 28.11.2017 r.
Zupa jarzynowa z dynią 250g (włoszczyzna, kurczak, indyk, porcje rosołowe z kaczki, ziemniaki, śmietana, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, koper, natka pietruszki, kalafior, fasolka szparagowa, por, brukselka, kalarepa, cebula, dynia) 
Drobiowe kuleczki w sosie koperkowym 110g (mięso drobiowe, mąka, bułka tarta, jaja, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, natka pietruszki, koper)
Ziemniaki z koperkiem 150g
Surówka szopska 80g (pomidor, cebula cukrowa, cebula czerwona, kukurydza, natka pietruszki, sól, pieprz, olej, ogórek kiszony)
Kompot owocowy, sok pomarańczowy 200 ml
A – 1, 9, 7

Środa 29.11.2017 r.
Zupa brokułowa 250g (włoszczyzna, kurczak, indyk, porcje rosołowe z kaczki, ziemniaki, brokuły, natka pietruszki, koper, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, śmietana)
Łosoś pieczony z koperkiem 100g (łosoś, pieprz cytrynowy, koper, czosnek, sól, olej pieprz, sok z cytryny)
Ziemniaki z koperkiem 150g
Surówka z kapusty kiszonej z marchewką 80g (kapusta kiszona, marchew, jabłko, cebula cukrowa, natka pietruszki, olej, cebula czerwona, pieprz mielony)
Kompot owocowy, owoc szt. 1 (jabłko)
A – 1, 7, 9, 4
 
Czwartek 30.11.2017 r.
Zupa farmerska 300g (kurczak, indyk, włoszczyzna, natka pietruszki, koper, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, por, ziemniaki, koncentrat pomidorowy, kukurydza, fasola czerwona, fasola biała, śmietana)
Zapiekanka z mięsem i warzywami 200g (makaron, cebula, mięso drobiowe, sól, pieprz, ser żółty, pieczarki, zioła prowansalskie, papryka słodka, czosnek, sos beszamelowy - mleko, mąka, masło, gałka muszkatołowa, brokuły mrożone, kukurydza)
Pomidor z cebulą, szczypiorkiem 80g
Kompot owocowy, owoc (mandarynka)
A – 1, 7, 9

A – POTENCJALNE ALERGENY

1. Gluten
2. Skorupiaki
3. Jaja
4. Ryby
5. Orzeszki ziemne
6. Soja
7. Mleko
8. Orzechy
9. Seler
10. Gorczyca
11. Sezam
12. Dwutlenek siarki i siarczany
13. Łubin
14. Mięczaki

Jadłospis może nieznacznie ulegać modyfikacjom w związku z nieterminową dostawą towarów.

Sporządziła: Bożena Zalewska