PAŹDZIERNIK 2017

Szanowni Państwo Rodzice


Koszt jednego obiadu wynosi - 6 zł


Odpłatność za obiady przyjmowana jest w sekretariacie szkoły do 5-ego dnia każdego miesiąca:
- poniedziałek, wtorek, piątek w godz. 800-1200
- środa w godz. 800-1700.

Odpłatność za obiady może być również przekazywana przelewem na konto bankowe:


82 1030 1508 0000 0005 5017 4057


Prosimy o zgłaszanie nieobecności dziecka na obiedzie najpóźniej w dniu nieobecności do godz. 900.
Po tej godzinie nie będą uwzględniane odpisy z odpłatności za obiady.

 

JADŁOSPIS

 

PAŹDZIERNIK 2017


 

SMACZNEGO !!!


Poniedziałek 02.10.2017r.
Zupa krupnik z kaszy jęczmiennej 250g (kurczak, włoszczyzna, ziemniaki, kasza pęczak, cebula, natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz)
Udko z kurczaka pieczone, ziemniaki z koperkiem 150g (udko z kurczaka, olej, majeranek, czosnek, papryka słodka, sól, pieprz)
Fasolka szparagowa z masełkiem 40g (fasolka żółta, masło, bułka tarta, sól)
Pomidor z cebulą 40g
Kompot owocowy, jogurt naturalny
A – 1, 9, 7

Wtorek 03.10.2017r.
Zupa porowo - ziemniaczana (krem) 250g (kurczak, włoszczyzna, por, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, natka pietruszki, cebula, masło, gałka muszkatołowa)
Filet z indyka w ziołach pieczony 110g (filet z indyka, liść laurowy, sól, pieprz, czosnek, olej, ziele angielskie, papryka słodka, natka pietruszki, estragon, majeranek, tymianek)
Kluski śląskie 120g
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, cebulką 80g (kapusta czerwona, cebula cukrowa, jabłko, natka pietruszki, sok z cytryny, ogórki kiszone, sól morska, pieprz, olej)
Kompot wiśniowy, owoc szt.1 (jabłko)
A – 1, 9, 7

Środa 04.10.2017r.
Zupa kapuśniak ze słodkiej kapusty 250g (włoszczyzna, kurczak, ziemniaki, kapusta biała, natka pietruszki, koper, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy)
Makaron kolorowy z mięsem (drobiowym) w warzywach 283g (makaron kolorowy, mięso drobiowe, włoszczyzna, natka pietruszki, cebula, cukinia, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, ziele angielskie, zioła prowansalskie, liść laurowy)
Sałata ze szczypiorkiem z sosem jogurtowym 90g (sałata, szczypior, rzodkiewka, jogurt naturalny, sól, pieprz)        
Kompot owocowy, owoc szt. 1 (śliwka)
A – 1, 3, 7, 9

Czwartek 05.10.2017r.
Zupa pomidorowa z ryżem 250g (włoszczyzna, kurczak, indyk, porcje rosołowe z kaczki, ryż, koncentrat pomidorowy, natka pietruszki, koper, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, pomidory krojone, śmietana)
Kotlet schabowy z pieca 100g (schab wieprzowy, bułka tarta, jaja, mąka, olej, sól, pieprz)
Ziemniaki z koperkiem 150g
Surówka wielowarzywna 80g (buraki czerwone, jabłka, sok z cytryny, sól morska, pieprz, ogórek kiszony, cebula cukrowa, natka pietruszki, olej)
Kompot owocowy, actimel 100g
A – 1, 9, 3
    
Piątek 06.10.2017r.
Barszcz ukraiński 250g (włoszczyzna, ziemniaki, kurczak, porcje rosołowe z kaczki, buraki czerwone, fasola biała, śmietana, mąka, kwasek cytrynowy, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz, olej)
Łosoś pieczony 90g (łosoś, pieprz cytrynowy, majeranek, tymianek, koperek, czosnek, sól, pieprz, olej)
Ziemniaki z koperkiem 150g
Brokuły na ciepło 80g (brokuły, masło extra, sól, bułka tarta)
Woda z miętą, cytryną, miodem, owoc (jabłko)
A – 1, 7, 9

Poniedziałek 09.10.2017r.
Zupa z soczewicy 250g (włoszczyzna, ziemniaki, soczewica czerwona, kurczak, indyk, porcje rosołowe z kaczki, cebula, czosnek, natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, czosnek, masło, sok pomidorowy, bazylia)
Pierogi z mięsem okraszone cebulką w oleju 200g (mąka pszenna, mięso wieprzowe, mięso wołowe, sól, pieprz, cebula, papryka słodka, włoszczyzna)
Surówka żydowska 80g (kapusta biała, marchew, jabłko, ogórek kiszony, papryka czerwona, cebula, natka pietruszki, olej, sól, pieprz)
Woda z miętą i cytryną, miodem
A – 1, 3, 7, 9, 4

Wtorek 10.10.2017r.
Rosół z makaronem 300g (kurczak, mięso wołowe - szponder, włoszczyzna, natka pietruszki, koper, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, lubczyk, makaron nitki)
Kotlet drobiowy z pieca 90g, ziemniaki z koperkiem 150g (filet z kurczaka, jaja, olej, bułka kajzerka, mąka, sól, pieprz)
Mizeria ze szczypiorkiem 40g (ogórki zielone, szczypior, rzodkiewka, jogurt naturalny, sól, pieprz, sok z cytryny)
Bukiet jarzyn 40g (marchew, kalafior, brokuł, masło, bułka tarta, sól)
Kompot owocowy, jabłko szt. 1
A – 1, 9, 7

Środa 11.10.2017r.
Zupa zacierkowa 250g (włoszczyzna, ziemniaki, kurczak, indyk, porcje rosołowe z kaczki, zacierki, natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, cebula, olej)
Gołąbki w sosie pomidorowym 120g (kapusta biała, mięso wieprzowe - karkówka, cebula, jaja, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, sól, pieprz, bułka kajzerka)
Ziemniaki z koperkiem 150g
Ogórek świeży 40g
Kompot porzeczkowy, pomarańcza szt. 1
A - 1, 3, 7, 9

Czwartek 12.10.2017r.
Zupa koperkowa z ryżem 250g (kurczak, indyk, porcje rosołowe z gęsi, włoszczyzna, ryż, cebula, natka pietruszki, koper, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz)
Porcja ryby z pieca 170g (ryba miruna, sól, pieprz, bułka tarta, mąka, olej, jaja)
Ziemniaki z koperkiem 150g
Surówka z kapusty kiszonej (kapusta kiszona, jabłka, pieprz, natka pietruszki, olej, marchew, cebula cukrowa, cebula czerwona, koper)
Kompot owocowy, ciasto drożdżowe 20g
A - 1, 3, 7, 9, 4

Piątek 13.10.2017r.
Zupa fasolowa 250g (kurczak, indyk, włoszczyzna, ziemniaki, fasola biała, cebula, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy,  sól,  pieprz, lubczyk)
Kluski leniwe z masełkiem 120g (mąka pszenna, jaja, ser biały, masło, bułka tarta, ziemniaki)                                 
Surówka z marchewki i ananasa 80g (marchewka, ananas, jabłko, sok z cytryny, rodzynki, sok z pomarańczy)
Kompot owocowy, owoc szt. 1 (banan)
A - 1, 9, 7, 3

Poniedziałek 16.10.2017r.
Zupa pieczarkowa 250g (włoszczyzna, porcje rosołowe z gęsi, indyk, ziemniaki, pieczarki, natka pietruszka, koper, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, śmietana, mąka)
Pulpety z warzywami w sosie pomidorowym 110g (mięso wieprzowe (karkówka), bułka kajzerka, jaja, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, natka pietruszki, koper, mąka pszenna, cebula, koncentrat pomidorowy, pomidory)
Kasza jęczmienna (pęczak) 90g
Mix sałat z serem feta 80g (sałata masłowa, sałata karbowana czerwona, sałata rzymska, pomidory koktajlowe, szczypior, olej, cytryna, sól, pieprz, ser feta)
Kisiel owocowy, owoc szt.1 (gruszka)
A – 1, 9, 3

Wtorek 17.10.2017r.
Zupa kukurydziana (żółta) 250g (porcje rosołowe z gęsi, indyk, włoszczyzna, ziemniaki, dynia, kalafior mrożony, papryka żółta, cebula, natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, śmietana)
Eskalopki w cieście naleśnikowym, ziemniaki z koperkiem 150g (filet drobiowy, olej, jaja, sól, pieprz, mleko, mąka, proszek do pieczenia)
Sos czosnkowy (czosnek, sól, pieprz, jogurt naturalny, majonez, oregano)
Surówka szopska 40g (pomidor, papryka, cebula, ogórek kiszony, kukurydza, natka pietruszki, sól, pieprz, olej)
Woda z miętą, cytryną, miodem, owoc szt. 1 (jabłko)
A – 1, 3, 7, 9

Środa 18.10.2017r.
Zupa zarzutka 250g (kurczak, porcje rosołowe z gęsi, indyk, włoszczyzna, kapusta kiszona, ziemniaki, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, sól, natka pietruszki, majeranek, cebula, mąka pszenna)
Mięso wołowe duszone z warzywami 200g (mięso wołowe, pieczarki, papryka, ogórki kiszone, cebula, śmietana, koncentrat pomidorowy, olej, natka pietruszki, sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk)
Kasza gryczana 90g
Mizeria z rzodkiewką 90g (ogórek świeży, rzodkiewka, szczypior, jogurt naturalny, sól, pieprz, sok z cytryny)
Kompot owocowy
A – 1, 9, 7

Czwartek 19.10.2017r.
Zupa ogórkowa 300g (porcje rosołowe z gęsi, kurczak, indyk, włoszczyzna, natka pietruszki, koper, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, por, lubczyk, ogórki kiszone, ziemniaki, śmietana)
Kotlet z indyka 90g, ziemniaki z koperkiem 150g (filet z indyka, bułka tarta, mąka, jaja, olej, sól, pieprz)
Bukiet warzyw z wody 40g (brokuły, kalafior, marchewka, masło, bułka tarta)
Sałata lodowa z warzywami 40g (sałata lodowa, kukurydza, papryka czerwona, oliwa z oliwek, szczypior, sól, pieprz)
Ziemniaki z koperkiem 150g
Herbata z goździkami i pomarańczą, owoc szt. 1 (jabłko)
A – 1, 9, 7

Piątek 20.10.2017r.
Zupa jarzynowa z pomidorami 250g (kurczak, indyk, porcje rosołowe z kaczki, pomidory, włoszczyzna, ziemniaki, kalafior, fasolka szparagowa, por, brukselka, kalarepa, cebula, natka pietruszki, koper, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, śmietana, pomidory)
Kluski z jagodami i serem białym 200g (makaron, jagody mrożone, cukier, ser biały, śmietana)
Kompot owocowy, ciasto drożdżowe 20g
A – 1, 9, 3

Poniedziałek 23.10.2017r.
Żurek z białą kiełbasą 250g (żurek, włoszczyzna, ziemniaki, kurczak, indyk, śmietana, ziele angielskie, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz)
Spaghetti z mięsem i serem żółtym 200g (makaron, mięso wieprzowe, koncentrat pomidorowy, cebula, olej, mąka, czosnek, bazylia, tymianek, oregano, papryka słodka, sól, pieprz, ser żółty)
Sałata lodowa z sosem pomidorkami koktajlowymi i sosem vinegret 80g (sałata lodowa, pomidory koktajlowe, sos vinegret)            
Kompot owocowy, owoc szt. 1 (jabłko)
A – 1, 9, 7

Wtorek 24.10.2017r.
Barszcz czerwony 250g (buraki czerwone, włoszczyzna, kurczak, indyk, porcje rosołowe z kaczki, ziemniaki, cebula, por, seler nać, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, koper, śmietana)
Pyzy z mięsem okraszone cebulka z olejem 120g (filet z indyka, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, olej, papryka słodka, zioła)
Surówka z kapusty kiszonej z marchewką 80g (kapusta kiszona, jabłko, cebula cukrowa, olej, natka pietruszki, marchew, cukier, sól, cebula czerwona, koper)
Kompot truskawkowy, owoc szt. 1 (śliwka)
A - 1, 3, 7, 9

Środa 25.10.2017r.
Zupa dyniowa (krem) 250g (kurczak, indyk, porcje rosołowe z kaczki, włoszczyzna, dynia, por, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, natka pietruszki, cebula, masło, gałka muszkatołowa, czosnek, śmietana)
Pulpety gotowane z warzywami w sosie koperkowym 90g (mięso wieprzowe - karkówka, jaja, bułka kajzerka, cebula, mąka, liść laurowy, zile angielskie, sól, pieprz, natka pietruszki, koper)
Kasza gryczana 80g
Surówka z wielowarzywna 80g (ogórek kiszony, buraki czerwone, cebula czerwona, cebula cukrowa, sól, pieprz, olej sok z cytryny)
Kompot truskawkowy, owoc szt. 1 (gruszka)     
A - 1, 3, 7, 9  
 
Czwartek 26.10.2017r.
Rosół z makaronem 300g (kurczak, mięso wołowe - szponder, włoszczyzna, natka pietruszki, koper, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, lubczyk, makaron nitki)
Kotlet drobiowy panierowany w otrębach z pieca 90g, ziemniaki z koperkiem 150g (filet z kurczaka, jaja, olej, bułka tarta, mąka, sól, pieprz, otręby)
Surówka z marchewki i ananasa 80g (marchewka, jabłko, sok z cytryny, ananas, sok z pomarańczy, rodzynki)
Woda z miętą, cytryną, miodem, ciasto drożdżowe 20g
A – 1, 9, 7

Piątek 27.10.2017r.
Zupa pieczarkowa z łazankami 250g (włoszczyzna, makaron łazanki, kurczak, indyk, pieczarki, natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, mąka)
Filet z dorsza duszony w warzywach 110g (filet z dorsz, mąka, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, włoszczyzna, koncentrat pomidorowy, cebula)
Ziemniaki z koperkiem 150g
Surówka wielowarzywna 80g (cykoria, jabłka, por, szczypiorek, marchew, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz, jogurt naturalny)
Kompot owocowy
A – 1, 7, 9, 4

Poniedziałek 30.10.2017r.
Zupa fasolowa 250g (kurczak, indyk, porcje rosołowe z kaczki, włoszczyzna, ziemniaki, fasola biała, cebula, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, kiełbasa wędzona)
Potrawka z kurczaka 120g (mięso z kurczaka – filet, włoszczyzna, cebula, mąka, olej, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, pomidory krojone, koncentrat pomidorowy)
Ryż                                 
Sałata z sosem jogurtowym 80g (sałata masłowa, sok z cytryny, szczypiorek, rzodkiewka, jogurt naturalny, pieprz, sól)
Kompot owocowy, owoc szt. 1 (mandarynka)
A - 1, 9, 7

Wtorek 31.10.2017r.
Zupa kapuśniak z pomidorami 250g (kurczak, indyk, porcje rosołowe z kaczki, włoszczyzna, natka pietruszki, koper, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, por, lubczyk, kapusta biała, pomidory, ziemniaki)
Udziec z indyka z majerankiem w sosie własnym 120g (mięso z indyka, olej, majeranek, czosnek, papryka słodka, sól, pieprz, tymianek, estragon)
Kopytka 90g
Surówka meksykańska 80g (ogórki kiszone, cebula cukrowa, cebula czerwona, papryka czerwona, kukurydza, pieprz, olej, sól)
Kompot owocowy, owoc szt. 1 (jabłko)
A – 1, 9, 7

A – POTENCJALNE ALERGENY

1. Gluten
2. Skorupiaki
3. Jaja
4. Ryby
5. Orzeszki ziemne
6. Soja
7. Mleko
8. Orzechy
9. Seler
10. Gorczyca
11. Sezam
12. Dwutlenek siarki i siarczany
13. Łubin
14. Mięczaki

Jadłospis może nieznacznie ulegać modyfikacjom w związku z nieterminową dostawą towarów.

Sporządziła: Bożena Zalewska