Program „Owoce i warzywa w szkole” - edukacja wczesnoszkolna


Uczniowie klas I-III oraz dzieci realizujące roczne przygotowanie przedszkolne uczestniczą w edukacyjnym programie „Owoce i warzywa w szkole”. Realizatorem unijnego programu jest Agencja Rynku Rolnego. Najważniejszym celem tej akcji jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększanie ilości owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania.

Dzieci, które uczestniczą w tym programie, dostają dwa razy w tygodniu świeże warzywa i owoce (przygotowane do bezpośredniego spożycia) oraz soki. Każde dziecko otrzymuje jednorazowo porcję, która składa się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego.

Dzieci z ochotą jedzą chrupiącą marchewkę, rzodkiewkę, słodką paprykę czy małe pomidorki. Rozkoszują się również pysznymi jabłuszkami, gruszkami, a letnią porą truskawkami oraz borówkami amerykańskimi. Owoce i warzywa są świeże, smaczne i zdrowe, dlatego dzieci bardzo chętnie je jedzą!

Aby kształtowanie nawyków żywieniowych u dzieci było skuteczne, nie tylko otrzymują one porcje owoców i warzyw,  lecz także uczestniczą w działaniach edukacyjnych informujących o zaletach spożywania tego rodzaju produktów.

Nasza szkoła, w związku z tym, że uczestniczy w tym programie, realizuje różnego rodzaju działania poświęcone zdrowemu żywieniu. Dzieci wysłuchały pogadanki pod hasłem „Zdrowo się odżywiam” przeprowadzonej przez panią pielęgniarkę. Uczniowie klas początkowych przygotowują surówki z owoców i warzyw sezonowych, po czym degustują i wybierają najzdrowszą kompozycję smakową. Organizowane są również Dni Dobrego Jedzenia, podczas których dzieci wspólnie przygotowują zdrowe drugie śniadanie! Corocznie odbywa się Festyn Rodzinny, a także konkursy tematyczne z zakresu zdrowego odżywiania. Odwiedzane są gospodarstwa rolne - w tym roku jedna z klas odwiedziła Gospodarstwo Rolne pana Ludwika Majerta.

Dzięki programowi „Owoce i warzywa w szkole” już najmłodsze dzieci wiedzą, jak należy się odżywiać, co to jest zdrowa żywność, oraz mają świadomość znaczenia warzyw i owoców w codziennej diecie!

Opracowała: Marta Kosz