Szanowni Państwo Rodzice

Koszt jednego obiadu wynosi - 6 zł

Odpłatność za obiady przyjmowana jest w sekretariacie szkoły do 5-ego dnia każdego miesiąca:
- poniedziałek, wtorek, piątek w godz. 800-1200
- środa w godz. 800-1700.

Odpłatność za obiady może być również przekazywana przelewem na konto bankowe:

82 1030 1508 0000 0005 5017 4057

Prosimy o zgłaszanie nieobecności dziecka na obiedzie najpóźniej w dniu nieobecności do godz. 900.
Po tej godzinie nie będą uwzględniane odpisy z odpłatności za obiady.

 

Poniedziałek 06.05.2019r
Zupa wiosenna zielona  250g
(włoszczyzna,  kurczak, indyk, porcje rosołowe z kaczki, ziemniaki, natka pietruszki, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, cebula, fasolka szparagowa zielona, groszek zielony, zielone szparagi, śmietana, koperek, świeży tymianek)
Pierogi z mięsem okraszone cebulką w oleju 200g
( mąka pszenna, mięso wieprzowe, mięso wołowe, sól, pieprz, cebula, papryka słodka , włoszczyzna)
Surówka  z kiszonej kapusty
(kapusta kiszona, jabłka,   sól, pieprz, natka pietruszki, olej, marchew, cebula cukrowa, cebula czerwona)
Woda z miętą, pomarańczą, miodem ,  A – 1,9,7
Wtorek  07.05.2019r
Zupa zacierkowa
(włoszczyzna, ziemniaki, kurczak, indyk, porcje rosołowe z kaczki, zacierki, natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, cebula, olej)
Eskalopki w cieście naleśnikowym, ziemniaki z koperkiem 150g              (mięso drobiowe- filet z kurczaka, jaja, mąka, sól, pieprz, olej, mleko)
Sos czosnkowy
(czosnek, sól, pieprz, jogurt naturalny, majonez, oregano, cukier, sok z cytryny)
Ziemniaki z koperkiem   
Sałata lodowa z warzywami      
(sałata lodowa, papryka czerwona, kukurydza, pieprz, sól, oliwa z oliwek, szczypior)
Kompot owocowy ,
A – 1,9,3,7
Środa 08.05.2019r
Botwinka z koperkiem
(włoszczyzna, kurczak, indyk, porcje rosołowe z gęsi,  buraki czerwone, botwinka, ziemniaki, śmietana, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, koper, natka pietruszki, sok z cytryny)  
Bitki wieprzowe duszone w sosie własnym
(mięso szynka wieprzowa, włoszczyzna, sól , ziele angielskie, liść laurowy, sól, papryka słodka, tymianek, majeranek, natka pietruszki, pieprz, mąka pszenna)
Kasza  jęczmienna
Mizeria ze szczypiorkiem
(ogórek świeży, szczypior, rzodkiewka, jogurt naturalny, sok z cytryny, pieprz, sól)
Kompot truskawkowy , owoc szt. 1 (jabłko)
A – 1,9,7
Czwartek 09.05.2019r
Zupa jarzynowa z dynią
(kurczak, indyk, porcje rosołowe z kaczki, dynia, włoszczyzna, ziemniaki, kalafior, fasolka szparagowa, por, brukselka, kalarepa,  cebula, natka pietruszki, koper,  liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, śmietana)
Filet z kurczaka w ziołach              
(filet z kurczaka, bazylia, tymianek, papryka słodka, zioła prowansalskie, rozmaryn, sól, pieprz, czosnek, olej)
Ryż basmati  
Surówka szopska 80g  
(pomidor, papryka, cebula cukrowa , ogórek kiszony, kukurydza, natka pietruszki, sól, pieprz, olej, ser feta)
Kompot porzeczkowy A – 1,9,7
Piątek 10.05.2019r
Zupa  brokułowa 250g
(włoszczyzna, kurczak, indyk, brokuły, śmietana, mąka, liść laurowy, ziele angielskie, natka pietruszki, sól, pieprz, jaja, ziemniaki)
Porcja ryby z pieca 110g
(ryba miruna, sól, pieprz, bułka tarta, mąka, olej, jaja)
Ziemniaki z koperkiem 150 g
Surówka z kapusty pekińskiej80g
(kapusta pekińska, marchewka, jabłko, olej, sól, pieprz, sok z cytryny, kukurydza, cebula cukrowa, cebula czerwona, natka pietruszki)
Woda z miętą, cytryną , pomarańczą i miodem
A – 1,7,9,3,4
Poniedziałek 13.05.2019r
Zupa pieczarkowa
(pieczarki, włoszczyzna, ziemniaki, kurczak, indyk, porcje rosołowe z kaczki, śmietana, ziele angielskie, liść laurowy, masło, sól,  pieprz, natka pietruszki)
Pulpeciki  gotowane z warzywami w sosie pomidorowym
(mięso wieprzowe- karkówka, jaja, bułka kajzerka, cebula, mąka, liść laurowy, zile angielskie, sól, pieprz, natka pietruszki, koncentrat pomidorowy)
Kasza jęczmienna (pęczak)
Sałata z sosem jogurtowym
(sałata masłowa, sok z cytryny, szczypiorek, rzodkiewka, jogurt naturalny, pieprz, sól)
Kompot porzeczkowy
Wtorek 14.05.2019r
Zupa kalafiorowa
(włoszczyzna, kalafior, kurczak, indyk , porcje rosołowe z kaczki ,  natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, śmietana, koper)
Placek po węgiersku     DZIEŃ KUCHNI WĘGIERSKIEJ        
(ziemniaki, mąka, cebula, jaja, czosnek, sól, pieprz, olej)
(mięso gulaszowe, papryka żółta, papryka czerwona, koncentrat pomidorowy, czosnek, cebula, sól, pieprz, olej, mąka, tymianek, lubczyk)
Kompot owocowy , jabłko szt.1     
A – 1,9,3,7
Środa 15.05.2019r
Rosół z makaronem  
(kurczak,  mięso wołowe- szponder, włoszczyzna, natka pietruszki, koper, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, lubczyk, makaron nitki)
Kotlet drobiowy z pieca, ziemniaki z koperkiem
(filet z kurczaka,  jaja, olej,  bułka kajzerka, mąka, sól , pieprz)
Mizeria ze szczypiorkiem
(ogórki zielone,  szczypior, rzodkiewka, jogurt naturalny, sól, pieprz, sok z cytryny)
Bukiet jarzyn  
(marchew, kalafior, brokuł, masło, bułka tarta, sól)
Woda z miętą, cytryną , pomarańczą i miodem
A – 1,9,7
Czwartek 16.05.2019r
Zupa szczawiowa
(szczaw,  włoszczyzna, ziemniaki, kurczak, indyk, porcje rosołowe z kaczki, śmietana, ziele angielskie, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz)
Spaghetti z mięsem i serem żółtym
(makaron, mięso wieprzowe, koncentrat pomidorowy, cebula , olej,  mąka, czosnek,  bazylia , tymianek , oregano,  papryka słodka,  sól,  pieprz,  ser żółty)
Sałata grecka 80g
(sałata lodowa, pomidory koktajlowe, cebula czerwona, sos vinegret, cebula cukrowa, ser feta, ogórek, bazylia)
Kompot owocowy,
A – 1,9,7,11
Piątek 17.05.2019r
Zupa z brukselki
(kapusta brukselka, włoszczyzna, ziemniaki, kurczak, indyk, porcje rosołowe z kaczki, śmietana, ziele angielskie, liść laurowy, masło, sól,  pieprz, gałka muszkatołowa, szczypiorek)
Pierogi z  serem białym z musem truskawkowym 200g
mąka, ser biały, zapach wanilinowy, skrobia ziemniaczana, truskawki mrożone, cukier, śmietana)
Kompot owocowy
A –  1,9,7,3
Poniedziałek 20.05.2019r
Zupa dyniowa (krem) z grzankami  
(włoszczyzna,  dynia, kurczak, indyk, ziemniaki, natka pietruszki, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, cebula, czosnek, masło, gałka muszkatołowa, śmietana, porcje rosołowe z kaczki )
Szynka pieczona  w sosie własnym             
(mięso szynka, olej, pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie , majeranek, tymianek, papryka słodka , czosnek)
Ziemniaki z koperkiem
Kapusta młoda zasmażana z koperkiem  
(kapusta młoda, cebula , koper, sól, pieprz, olej)
Kompot truskawkowy,  owoc szt. 1 (jabłko)  A – 1,9,7
Wtorek 21.05.2019r
Zupa pomidorowa  makaronem
(włoszczyzna, kurczak, indyk, porcje rosołowe z kaczki, koncentrat pomidorowy, mąka, makaron śmietana, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, koper, natka pietruszki) Udko z kurczaka pieczone , ziemniaki z koperkiem
(udko z kurczaka , sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, olej)
Ziemniaki z koperkiem
Sałatka warzywna
(sałata rukola, sałata roszponka, szpinak, pomidory koktajlowe, papryka czerwona, papryka żółta, rzodkiewka, kiełki rzodkiewki, kiełki buraka, olej z pestek winogron, prażone pestki słonecznika i dyni, czosnek, bazylia)
Kompot owocowy ,   A – 1,3,7,9
Środa 22.05.2019r
Zupa groszkowa  
(włoszczyzna, groszek zielony, ziemniaki, kurczak, cebula, porcje rosołowe z kaczki, indyk, ziemniaki, natka pietruszki, koper, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, lubczyk, czosnek)
Bitki wołowe duszone w sosie własnym            
(mięso wołowe, olej, pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie , mąka, cebula)
Kasza gryczana  
Buraczki zasmażane
(buraki czerwone, masło extra, mąka, sól, pieprz, kwasek cytrynowy)
Kompot owocowy ,  owoc ( banan)
A – 1,7,9
Czwartek 23.05.2019r
Barszcz biały z kiełbasą
(barszcz biały,  włoszczyzna, ziemniaki, kurczak, indyk,  śmietana, ziele angielskie, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz)
Makaron tagliatelle  z filetem z indyka
(makaron taglitelle, filet z indyka, szpinak,  ser feta, pomidory suszone, oliwa z oliwek, sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa)     
Mizeria ze szczypiorkiem
(ogórek, sok z cytryny, szczypiorek, rzodkiewka, koperek, jogurt naturalny , sól pieprz)
Kompot owocowy , owoc ( gruszka)
A – 1,3,7,9
Piątek 24.05.2019r
Zupa ogórkowa
(włoszczyzna,  porcje rosołowe z gęsi, kurczak, ziemniaki, ogórki kiszone, natka pietruszka, koper, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, śmietana, mąka)
Pierogi leniwe z masłem i bułką tartą
(ser biały, mąka pszenna, masło, bułka tarta, sól, jaja, olej). Surówka  z marchewki i ananasa
(marchewka, ananas, jabłko, sok z cytryny, rodzynki, sok z pomarańczy)
Woda z miętą, cytryną, miodem
A -  1,9,7,3
Poniedziałek 27.05.2019r
Zupa koperkowa z ryżem
(włoszczyzna, kurczak, porcje rosołowe z gęsi, ryż, natka pietruszki , koper, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy)
Kapusta faszerowana w sosie pomidorowym            
(karkówka wieprzowa, bułka kajzerka, jaja, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, koncentrat pomidorowy)
Ziemniaki z koperkiem
Surówka meksykańska
(ogórki kiszone, cebula cukrowa, cebula czerwona, papryka, kukurydza, pieprz, olej, cukier, sól)
Kompot truskawkowy,
A –  1,9,7,3
Wtorek 28.05.2019r
Zupa kapuśniak
(kurczak, indyk , włoszczyzna, ziemniaki, kapusta biała, cebula, natka pietruszki koper, ziele angielskie , liść laurowy,  sól,  pieprz, porcje rosołowe z kaczki)
Kurczak z warzywami w sosie słodko-kwaśnym
(mięso z kurczaka – filet, włoszczyzna, cebula, mąka, koncentrat pomidorowy, papryka, pomidory, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, koper, kukurydza , papryka słodka, sosy słodko- kwaśne z ananasem)
Ryż                    
Surówka meksykańska
(ogórki kiszone, cebula cukrowa, cebula czerwona, papryka, kukurydza, pieprz, olej, cukier, sól)
Woda z miętą, cytryną , pomarańczą i miodem
A - 1,9,7
Środa 29.05.2019r
Zupa brokułowa
(włoszczyzna, brokuły, ziemniaki, kurczak, cebula, porcje rosołowe z kaczki, indyk, ziemniaki, natka pietruszki, koper, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, śmietana)
Filet z indyka pieczony w ziołach , kluski śląskie
(filet z indyka, sól, pieprz, czosnek, olej, papryka słodka, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, bazylia, tymianek, kolendra)
Fasolka szparagowa z masełkiem  
(fasolka szparagowa, sól, masło, extra, bułka tarta)
Pomidor z cebulą  
(pomidor, szczypior, cebula, oliwa z oliwek, sól, pieprz)
Kompot wiśniowy , owoc szt. 1 (jabłko)     
A – 1,3,7,9
Czwartek 30.05.2019r
Barszcz czerwony  300g
(włoszczyzna, ziemniaki, kurczak, indyk, porcje rosołowe z kaczki,
natka pietruszki, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, buraki czerwone, koper, por)
Kotlet mielony z pieca, ziemniaki z koperkiem
(mięso wieprzowe- schab karkowy, jaja, bułka kajzerka, cebula, pieprz, sól, olej).
Mizeria ze szczypiorkiem
(ogórki zielone,  szczypior, rzodkiewka, jogurt naturalny, sól, pieprz, sok z cytryny)
Kompot porzeczkowy,  jogurt biszkoptowy 120g
A -  1,9,7
Piątek 31.05.2019r
Zupa z soczewicy
(włoszczyzna, porcje rosołowe z gęsi, indyk, kurczak, ziemniaki, cebula, soczewica, czosnek, natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, masło extra, bazylia, pomidory w kostkę)
Naleśniki z serem białym i brzoskwiniami            
(mąka, cukier, jaja, mleko, olej, cukier wanilinowy, śmietana, ser biały, brzoskwinie)
Kompot owocowy , owoc (banan)  szt.1
A -  1,9,7,3
SMACZNEGO
A – POTENCJALNE ALERGENY

1.  Gluten
2.  Skorupiaki
3.  Jaja
4.  Ryby
5.  Orzeszki ziemne
6.  Soja
7.  Mleko
8.  Orzechy
9.  Seler
10. Gorczyca
11. Sezam
12. Dwutlenek siarki i siarczany
13. Łubin
14. Mięczaki
Jadłospis może nieznacznie ulegać modyfikacjom w związku z nieterminową dostawą towarów.

Sporządziła: Bożena Zalewska