Jesienią i zimą na polskich stołach króluje kapusta kiszona. Z tego powodu dzieci z 0b zrobiły własną. Poznały sposób przyrządzenia i zasady higieny oraz bezpieczeństwa w kuchni.  Porozmawialiśmy przy tym o wartościach jakie kapusta kiszona w sobie zawiera oraz zaletach jej spożywania, nie tylko jesienią.

Dzieci dowiedziały się, że kiszonki są bogatym źródłem witaminy C i nie tylko. Jako, że powstają w skutek fermentacji, obfitują w dużą ilość dobrych bakterii, regulując naszą florę bakteryjną, podnoszą odporność i są dobrą przekąską przy przeziębieniu oraz wielu chorobach.

Poszatkowaliśmy kapuchę, starliśmy marchew na wiórki i posoliliśmy, wszystko potem mieszając. Gdy puściła sok, przełożyliśmy do naczynia ugniatając. Zajęcie było wielozmysłowe J Dzieci ze smakiem przyrządziły ten prosty przysmak, podjadając poszatkowaną kapustę i marchew niczym króliki J Świetnie się bawiliśmy i smacznie spędziliśmy czas. Teraz pozostaje tylko czekać aż dojrzeje, codziennie doglądać nasz przysmak i przebijać go z sercem.

 

Magdalena Brzezińska