Nasza szkoła od kilku lat realizuje projekt WIEM, CO JEM, promując zdrowy styl życia wśród uczniów, nauczycieli oraz pracowników. Uczy, jak zdrowiej żyć, kształtuje poczucie odpowiedzialności za zdrowie własne i innych, a przede wszystkim prowadzi szeroko pojętą edukację prozdrowotną i ekologiczną.
Jednym z priorytetowych zadań podejmowanych w zakresie promocji zdrowia było wprowadzenie zwyczaju spożywania drugiego śniadania w salach lekcyjnych, a także wydłużenie przerwy śniadaniowej (do 15 min.) i obiadowej (do 20 min). Każda z klas edukacji wczesnoszkolnej razem z wychowawcą spożywa drugie śniadanie, pamiętając o zachowaniu higieny i kulturze spożywania posiłków.
Na terenie szkoły działa stołówka, w której wydawane są smaczne, zdrowe i urozmaicone obiady przygotowywane na miejscu zgodnie z obowiązującymi normami.
W automacie spożywczym uczniowie mogą kupić tylko zdrowe artykuły, typu: ciasteczka zbożowe, soki lub wodę.
Na zajęciach lekcyjnych i pozalekcyjnych doskonalimy wiedzę teoretyczną i praktyczną z zakresu prawidłowego żywienia oraz promocji zdrowia. Uczniowie wykonują gazetki na temat zdrowej żywności, powstaje również wiele prac plastycznych itp.
W każdej klasie na zajęciach z edukacji technicznej dzieci wykonują samodzielnie pyszne i zdrowe sałatki owocowe lub warzywne, które następnie z ogromnym apetytem zjadają. Te działania praktyczne poprzedzane są wieloma pogadankami i dyskusjami na temat wartości składników pokarmowych, zasad prawidłowego żywienia oraz higieny przygotowywania i spożywania posiłków.
W listopadzie corocznie organizujemy „Dzień Zdrowego Żywienia”, podczas którego uczniowie wszystkich klas edukacji wczesnoszkolnej przygotowują wraz z wychowawcą zdrowe i ciekawe dania z warzyw i owoców. Zostają one wystawione na jeden wspólny „stół szwedzki”, po czym następuje upragniona degustacja. Przy tej okazji organizowane są różne konkursy, np. na najpiękniej udekorowaną sałatkę itp.
Nasza szkoła bierze udział w programie Unii Europejskiej „Owoce w szkole" skierowanym do uczniów klas I–III szkół podstawowych. Ma on na celu długoterminową zmianę nawyków żywieniowych dzieci i młodzieży na etapie ich kształtowania poprzez zwiększenie ilości owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania edukacyjne realizowane w szkołach podstawowych.
Ponadto, w tym roku szkolnym w ramach kampanii społecznej „Wiem, co jem”, odbędą się w naszej szkole bezpłatne zajęcia edukacyjne o zdrowym stylu życia dla uczniów klas drugich organizowane przez Centrum Komunikacji Społecznej Urzędu m.st. Warszawy.
Warsztaty będą obejmowały cykl trzech 45-minutowych zajęć (dla jednej klasy) poświęconych następującym tematom:
- dobre śniadanie w domu i szkole,
- warsztaty kulinarne,
- aktywność fizyczna to podstawa zdrowia.
Opracowała: Maria Krawczyk