Chcąc przyspieszyć przyjście wiosny dzieci z grupy 0b postanowiły założyć w sali zielony ogródek. Po zgromadzeniu wszystkich niezbędnych narzędzi dzieci przystąpiły do pracy. Oglądały przyniesiona nasiona, określały ich kształt, porównywały cebulki kwiatowe z cebulą na szczypiorek, sprawdzały ich zapach. Następnie dzieci przypomniały jak ważna jest woda i słońce do wzrostu roślin. Kolejnym etapem było przygotowanie ziemi w doniczkach, waty i specjalnego kiełkownika na rzeżuchę. Dzieci posiały owies, rzeżuchę oraz posadziły cebulki na pyszny szczypiorek. Po zasianiu i nawodnieniu rośliny zostały umieszczone na parapecie. Przez  kolejne dwa tygodnie wszyscy podlewali swoje nasionka i obserwowali ich kiełkowanie i wzrost. Po długo oczekiwanym czasie wyrośnięty szczypiorek i rzeżucha stała się źródłem witamin na kanapkach, a przepięknie wyrośnięty zielony owies ozdobi już za kilka dni  wielkanocny stół.


Anna Polakowska
Anna Kausa-Wójcik